Sarajevo
27

Općina Stari Grad o problemu nelegalne gradnje: Oduzete su nam nadležnosti da to zaustavimo

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općina Stari Grad reagovala je na tekst o problemima nelegalne gradnje na ovom području o čemu je pisao Klix.ba.
Kako ističu, Općinska inspekcija Stari Grad je odmah po zaprimanju prijave gradnje na predmetnom lokalitetu izašla na lice mjesta, te obavila uviđaj.

Konstatovano je da se radi o području koji je u obuhvatu nacionalnog spomenika, odnosno, Historijskog urbanog krajolika Sarajevo, iz čega proizilazi da Općinska inspekcija nije nadležna za postupanje.

Postupajući urbanističko-građevinski inspektor je prijavu, kao i svu raspoloživu dokumentaciju, odmah proslijedio na rješavanje Federalnoj inspekciji.

Također, ističu kako su Općini Stari Grad Sarajevo oduzete nadležnosti da zaustavlja nelegalnu gradnju u centru grada, za to je nadležna Federalna inspekcija zbog Historijskog urbanog krajolika

"Kako je već naglašeno, bez obzira na to što pitanje nije iz naše nadležnosti, naši inspektori su uputili i urgenciju za rješavanje prema nadležnoj Federalnoj inspekciji. Općina Stari Grad je obavezna poštovati važeće zakonske propise, kao i nadležnosti koje iz istih proizilaze, stoga zatvaranje gradilišta ili obustava gradnje nije u nadležnosti Općine. Očekujemo da organi koji jesu za to nadležni poduzmu zakonom određene radnje, kao što je Federalna inspekcija i učinila donošenjem rješenja kojim se investitoru radova nalaže da ukloni izgrađeno bez odobrenja za gradnju i uspostavi prijašnje stanje", pojasnili su.

Poručili su i kako je ovo još jedan pokazatelj koliko je loše provodiva odluka o Historijskom urbanom krajoliku Sarajevo.

"Općinska inspekcija redovno obavještava Federalnu inspekciju o nelegalnoj gradnji u HUK-u. U vezi s pitanjem o uzimanju nadležnosti, odnosno, delegaciji nadležnosti, pravne norme o nadležnosti su jasne, a u konkretnom slučaju riječ je izričitoj nadležnosti Federalne građevinske inspekcije, te istu nije moguće preuzimati", zaključili su.