Negiranje genocida
366

Općina Srebrenica uoči 11. jula dovodi Mladićevu ličnu književnicu Ljiljanu Bulatović

Piše: M. N.
Općina Srebrenica, čiji je načelnik sada Mladen Grujičić, dovest će i platiti sve troškove radikalnoj književnici i novinarki Ljiljani Bulatović, poznatoj kao glavnoj negatorki genocida u Srebrenici.

Bulatović će u Narodnoj biblioteci u Srebrenici četiri dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 7. jula, promovirati knjigu "Srebrenica - Laž i podvala srpskom narodu" te će biti prikazan dokumentarni film o ruskim dobrovoljcima.

Ova vijest šokirala je mnoge Srebreničane, jer je Bulatović bila lična književnica Ratka Mladića, veličala je Radovana Karadžića i sve lidere koji su osumnjičeni ili osuđeni za strahote počinjene tokom rata u BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je da je Grujičić prije nekoliko godina, dok je Duraković bio načelnik, pokušao putem Udruženja porodica poginulih boraca Vojske RS i ratnih veterana dovesti Ljiljanu Bulatović, ali Duraković je zabranio njen dolazak uskrativši joj Dom kulture kao mjesto gdje je trebala održati promociju knjige.

"Nažalost, dolaskom Grujičića na čelo općine, sada je općina zvanično plaća da dođe, što je šokantno ako to uporedimo s njegovim izjavama da je načelnik svih građana, da je osoba koja pokušava popraviti život svih građana, a onda imate ovaj korak koji je sve vratio na početak i time pokazao da Mladen Grujičić nije ništa do jedan devijantan političar koji je ostao pri svojim stavovima da mu je Šešelj politički idol. Ljiljana Bulatović će doći na njegovu inicijativu i promovirati knjigu. To je jedan strašan udarac i uvreda za preživjele žrtve genocida, samo četiri dana prije 22. godišnjice genocida da se desi veličanje Ratka Mladića u liku i djelu Ljiljane Bulatović. Ovo nije toliko bezazlen pokušaj da se genocid u Srebrenici minimizira upravo na mjestu gdje je počinjen", rekao je Duraković ogorčeno.

Apelovao je na sve da rade na gradnji zajedničkog života u duhu tolerancije i mira, a ne da ovakvim potezima narušavaju ono što je do sada urađeno.

Grujičić je u prošloj godini gostovao na RTV Vojvodina, gdje je s Bulatović upravo promovirao i govorio o knjizi koja će biti predstavljena 7. jula. U tom gostovanju negiran je genocid.

Bulatović je inače osnivačica Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, predsjednica Skupštine Humanitarne organizacije Branioci otadžbine i počasna članica Boračke organizacije Srebrenice. Napisala je tri knjige o Srebrenici te knjigu o Radovanu Karadžiću i veliki broj tekstova u Mladiću.

Šokantna promocija knjige bit će održana u okviru manifestacije Petrovdanski dani Srebrenice 2017. koja se ove godine održava pod nazivom "25 godina zločina bez kazne".