Kolodvorska ulica
13

Općina Novo Sarajevo pokrenula aktivnosti za nastavak izgradnje podzemne garaže kod Hitne pomoći

V. K.
Načelnik Tanović održao sastanak sa ministrom Štetom
Načelnik Tanović održao sastanak sa ministrom Štetom
Nakon svakodnevnih pritužbi građana na dinamiku izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže u ulici Kolodvorska u zgradi Općine Novo Sarajevo održan je hitni sastanak sa ciljem rješavanja problema.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa saradnicima, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač, predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji su ujedno i implementatori projekta, te predstavnici firme "Unigradnja" izvođača radova.

Kako je navedeno, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić opravdano je izostao sa današnjeg sastanka radi ranije dogovorenih radnih obaveza, ali će se već na narednom sastanku uključiti u rad i dogovore oko realizacije navedenog projekta.

Naime, radovi na izgradnji podzemne garaže su trebali biti okončani u novembru 2020. godine ali kako su se javile poteškoće sa izmještanjem podzemnih instalacija komunalnih preduzeća na tom dijelu radovi su obustavljeni dok se ne riješe administrativno – pravne obaveze i stvore uslovi za ponovno uvođenje izvođača radova, što je u međuvremenu prouzrokovalo dodatne probleme oko odvijanja saobraćaja na ovom lokalitetu.

Općinske službe su po nalogu načelnika već ranije pokrenule procedure i uputile zahtjeve prema nadležnim institucijama za hitno rješavanje nastalih problema, a na današnjem sastanku dogovoreno je da pored intenziviranja aktivnosti na rješavanju administrativno-pravnih obaveza oko izmještanja podzemnih instalacija, je neophodno stvoriti uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja u ulici Kolodvorska, kako zbog blizine objekta Hitne pomoći, tako i zbog same frekvencije saobraćaja, ali i saobraćaja u mirovanju.

Imajući u vidu navedeno, prisutni predstavnici nadležnih organa donijeli su zaključak da Direkcija za puteve KS, kao nadležni upravitelj, ukidanjem dijela trotoara izvrši proširenje saobraćajnice formiranjem dodatnog prostora čime će se omogućiti lakše odvijanje saobraćaja, kao i sigurno kretanje vozila hitne pomoći, te ostalih motornih vozila koja trebaju da pristupe objektu Hitne pomoći.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naglasio je kako Ministarstvo, sa svim svojim kapacitetima, stoji na raspolaganju da se pronađe adekvatno rješenje za navedenu situaciju, te je i sam izrazio nezadovoljstvo zašto radovi nisu završeni u planiranom roku.

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo istakli su da su već pokrenuli nekoliko paralelnih procesa, te da se nastavak radova na izgradnji podzemne garaže G3 planira u narednim danima, dok će planirani rok završetka izgradnje ovog saobraćajnog objekta biti od 3 do 4 mjeseca od uvođenja izvođača u posao.