BiH
33

Općina Novi Grad: Završena rekonstrukcija puta do Golog brda

Klix.ba
Završena je rekonstrukcija puta na brdu Žuč, koji vodi do Golog brda, lokaliteta na kojem će se 8. juna održati centralna manifestacija obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, saopšteno je iz Općine Novi Grad.

Nakon što je otkupila 85 dunuma zemljišta, Općina Novi Grad uredila je plato na Golom brdu, kako bi se na toj lokaciji, gdje će se graditi i Memorijalni centar Žuč, a gdje su izvojevane presudne bitke za odbranu grada i države BiH, od ove godine obilježavao ovaj značajan historijski događaj.

U sklopu rekonstrukcije puta dužine oko četiri kilometra, kojim će se omogućiti bolja saobraćajna komunikacija prema Golom brdu, na nekim dijelovima je urađen novi asfalt, dok je na nekim rekonstruiran stari. Izvršena je i sanacija dva odrona, sanacija urgentnih oštećenja kolovoza, izrada propusta i sl.

Također, urađeno je i tamponiranje i asfaltiranje dijela dionice prema ulici Harisa Čampare, čime su se stekli uslovi za kretanje motornih vozila od ulice Vladimira Preloga do ulice Safeta Zajke.

Obzirom da se radi o šumskom putu radovi su finansirani namjenskim sredstvima, koja se izdvajaju kroz program Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Sanacijom i asfaltiranjem navedenih puteva omogućen je jednostavniji dolazak i odlazak na lokaciju na kojoj će se obilježiti Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo.

Centralna manifestacija uz prigodan program počinje u 19 sati, nakon čega će biti priređen iftar za postače.

Također, angažirani su minibusi koji će građane prevoziti do Golog brda. Minibusi će polaziti ispred Istiklal džamije od 17. 30 do 18 sati. Dakle zadnji minibus ispred Istiklal džamije kreće u 18 sati.