BiH
462

Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za Žuč: Prigodan program i iftar za postače

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Obilježavanje Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč održat će se u srijedu, 8. juna na platou Golog brda.

Općina Novi Grad Sarajevo otkupila je 85 dunuma zemljišta i uredila plato na Golom brdu, kako bi se na toj lokaciji, gdje će se graditi i Memorijalni centar Žuč, a gdje su izvojevane presudne bitke za odbranu grada i države BiH, od ove godine obilježavao ovaj značajan historijski događaj.

Centralna manifestacija uz prigodan program počinje u 19 sati, nakon čega će biti priređen iftar za postače.

Na manifestaciji će biti uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo.

Za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 - 1995. godine, kao i u organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo bit će dodijeljena Esadu Čelji.

Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo posthumno će biti dodijeljena Osmanu Lunji, dok će kolektivna Zlatna plaketa biti dodijeljena 101. motorizovanoj brigadi, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz. Minibusi sa platoa ispred Istiklal džamije na Otoci polaze u 16.30 sati, a posljednji polazak je u 18 sati.

Pozivamo naše sugrađene da dođu na plato Golog brda da zajedno obilježimo Dan odbrane naše općine i dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči, da se zajedno sjetimo svih naših šehida i poginulih boraca koji su položili svoje živote za odbranu nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Općine Novi Grad.