BiH
56

Općina Novi Grad Sarajevo: Za stipendiranje učenika i studenata 425.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je 15. oktobra konkurs za stipendiranje uspješnih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2015/2016. godini i učenika završnih razreda osnovnih škola, koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo u kontinuitetu od najmanje godinu dana.

Za te namjene iz ovogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 425. 000 konvertibilnih maraka.

Pravo na stipendiju Općine Novi Grad Sarajevo mogu ostvariti i učenici završnog razreda novogradskih osnovnih škola čije je prebivalište na području susjedne općine, a jedan od uslova je da su redovni učenici javnih ustanova osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo i redovni studenti visokoškolskih ustanova (fakulteti/akademije) i da ne obnavljaju godinu.

Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za 10 mjeseci (septembar – juni). Visina mjesečne stipendije za učenike završnog razreda Osnovne škole iznosit će 50 KM, za učenike srednjih škola 75 KM, a za studente 100 KM.

Stipendija Općine Novi Grad Sarajevo se može dodijeliti samo jednom učeniku ili studentu iz iste porodice, a pravo na stipendiju ne može ostvariti učenik/student koji prima stipendiju po nekom drugom osnovu, te studenti i učenici čija primanja po članu u njihovom domaćinstvu prelaze 450 KM.

U slučaju većeg broja prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove prednost pri rangiranju za dodjelu stipendije imaju učenici /studenti sa nižim prosjekom primanja.

Prijave na konkurs za dodjelu stipendija Općine Novi Grad Sarajevo se predaju na šalteru Općine, Bulevar Meše Selimovića 97, sa naznakom : “prijava za stipendije”

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave Konkursa.

Obrazac za prijavu na Konkurs se može preuzeti na info pultu Općine Novi Grad Sarajevo.