|

Općina Novi Grad raspisala tender za odabir izvođača radova na renoviranju vrtića "Vjeverica"

Općina Novi Grad raspisala tender za odabir izvođača radova na renoviranju vrtića "Vjeverica"
46
M.A.
21.6.2019. u 16:17
20
komentara
46

dijeljenja
Općina Novi Grad raspisala tender za odabir izvođača radova na renoviranju vrtića "Vjeverica"
Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekta vrtića "Vjeverica" u naselju Alipašino Polje, čija je obnova i stavljanje u funkciju od izuzetne važnosti s obzirom na činjenicu da postoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.
Objekat koji je tokom proteklog rata devastiran dugo je bio odlagalište smeća i predstavljao je ruglo ovog dijela naselja. Općina je u proteklom periodu očistila i zatvorila objekat kako bi ga zaštitila od daljnje devastacije, nakon čega je urađena i sanacija krova i oštećenih konstruktivnih elemenata objekta. U sklopu tih radova izvršena je zamjena termoizolacija i hidroizolacija. U navedene radove iz budžeta Općine uloženo je oko 250.000 KM.

Preostali radovi koji podrazumijevaju građevinsko-zanatske, elektroinstalaterske te vodoinstalaterske radove, ali i ugradnju stolarije, opremanje objekta i vanjsko uređenje koštat će 1.950.000 KM.

Za radove koji će se izvoditi u ovoj godini osigurano je 480.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u čijoj je nadležnosti ova predškolska ustanova, iz budžeta za 2018. godinu izdvojilo 280.000 KM, dok je Općina iz ovogodišnjeg budžeta osigurala 200.000 KM.Navode da će u narednim danima imati izvođača radova i započeti radove na rekonstrukciji vrtića. Ukoliko sve bude prema planu i ukoliko u budžetu KS-a za 2020. godinu budu osigurana finansijska sredstva, objekat vrtića "Vjeverica" bi mogao biti završen u idućoj godini.

Podsjećamo, Skupština KS u ranijem je periodu odbila potpisati sporazum o zajedničkom ulaganju Općine i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS-a u rekonstrukciju ovog objekta što je znatno usporilo dalje aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Međutim, iako se ne radi o objektu u vlasništvu Općine Novi Grad, u saradnji sa JU "Djeca Sarajeva" Općina je potpisala sporazum za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji ovog objekta.

Iz Općine Novi Grad tvrda da iako su tokom procesa javne rasprave o kantonalnom budžetu za ovu godinu tražili da se izdvoje značajnija finansijska sredstva za rekonstrukciju vrtića "Vjeverica" da nisu naišli na razumijevanje i obezbjeđenje ukupnih sredstava neophodnih za rekonstrukciju vrtića.U budžetu KS-a planirano je 300.000 KM iz kreditnog zaduženja, ali kako još nisu ni pokrenute aktivnosti oko pokretanja postupka kredita, ta sredstva nisu operativna i ne zna se kada će biti.

Uzimajući u obzir navedeno, iz Općine navode da posebno čudi činjenica da Kanton Sarajevo najavljuje izdvajanje sredstava za sufinansiranje privatnih vrtića u kako bi se riješio problem listi čekanja na upis u vrtiće, a da u isto vrijeme u jednom od najvećih naselja u Sarajevu postoji objekat JU "Djeca Sarajeva" koji nije adaptiran.

Ističu kako je slična situacija bila i kada je Općina Novi Grad dala inicijativu za izgradnju vrtića u školi "Aneks", a kada Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a i Općina Novo Sarajevo nisu izrazili spremnost da sufinansiraju izgradnju vrtića. Općina Novi Grad je samostalno izdvojila sredstva za izgradnju vrtića u sklopu škole "Aneks" koji će biti u funkciji već od naredne školske godine.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...