{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina: Krst na Zlatištu trebaju ukloniti oni koji su ga postavili

F
28.11.2014. u 12:38
21
65
Općina: Krst na Zlatištu trebaju ukloniti oni koji su ga postavili
21
Općina: Krst na Zlatištu trebaju ukloniti oni koji su ga postavili
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Skupština općine Istočni Stari Grad na sjednici 24. novembra donijela je dva zaključka o pitanju nelegalno postavljenog spomen-obilježja - krsta na Zlatištu, kazao je Agenciji Fena predsjednik Skupštine općine Stevan Sanda.
"U prvom zaključku se navodi da je Komisija za spomen-obilježja Općine Istočni Stari Grad 5. novembra dostavila obavještenje u kome se kaže da do dana davanja obavještenja nije zaprimila inicijativu za podizanje spomenika na Zlatištu - teritorija općine Istočni Stari Grad u skladu sa zakonom o spomenicima i spomen- obilježjima oslobodilačkih ratova", kazao je Sanda.

Skupština smatra da nelegalno postavljeni objekt (bez odobrenja za građenje) i bez blagoslova Srpske pravoslavne crkve ne predstavlja spomen-obilježje, i poziva osobe koje su nelegalno postavile objekt, da ga uklone u skladu sa zakonom. Nakon uklanjanja nelegalno postavljenog objekta, Skupština je spremna uzeti u razmatranje eventualno podneseni zahtjev Saveza logoraša RS-a za postavljanje spomen-obilježja u znak sjećanja za nastradale žrtve, zaključeno je na Skupštini Općine Istočni Stari Grad.

Drugim zaključkom o rješavanju problema nelegalno postavljenog objekta na Zlatišu, Skupština Općine Istočni Stari Grad, kazao je Sanda, zadužila je načelnika općine da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti nadležnih institucija i pojedinaca koji su kršeći zakon i isključujući u potpunosti nadležnosti koje ima lokalna zajednica, ugrozili sigurnost i razvoj privrede i turizma, a što je izazvalo velike finansijske gubitke u društvenom i privatnom sektoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: