Veliki uspjeh
74

Općina Kakanj ove godine uložila čak milion KM u razvoj sporta

Klix.ba
Izgradnja sportske dvorane (Foto: Općina Kakanj)
Izgradnja sportske dvorane (Foto: Općina Kakanj)
Općina Kakanj je ove godine za sportske klubove izdvojila čak 258.609 KM više u odnosu na 2016. godinu te 400.000 KM više u odnosu na 2015. godinu. Raspodjela sredstava sportskim klubovima izvršena je na osnovu dostavljenih programa rada sportskih klubova po javnom pozivu kojeg je objavila Općina.

Iz budžeta Općine Kakanj za 2017. godinu izdvojeno je 750.000 KM za sport, a kako kažu iz ove Općine, realizacija iznosi 100 posto.

"Ovoj cifri treba dodati i 200.000 KM koliko koštaju troškovi korištenja dvoranskih kapaciteta, tako da, uz još nekoliko drugih stavki ulaganja u sport, poput osvjetljenja ski-staze Ponijeri i drugih, dolazimo do fascinirajuće cifre od čak 1.000.000 KM ulaganja Općine Kakanj u sport što je za zajednicu od oko 38.000 stanovnika veliki uspjeh", kažu iz Press službe Općine Kakanj.

Poređenja radi, izdvajanja za sport u Općini Kakanj prije pet godina je iznosilo 263.000 KM.

Klubovi u općini Kakanj oslobođeni su plaćanja troškova korištenja dvoranskih kapaciteta u svrhu treninga i odigravanja utakmica, a uslove za treniranje obezbjeđuje Općina Kakanj budžetskim finansiranjem troškova rada Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj koja upravlja dvoranskim sportskim kapacitetima.

U 2017. godini Sportska dvorana Kakanj je dobila novi moderni LED semafor površine 8x2 metara. Nabavka i ugradnja je realizirana u saradnji Općine Kakanj i prijatelja sporta, firme DSM Kakanj.

Dva novoizgrađena sportska poligona otvorena su u aprilu 2017. na poznatom kakanjskom izletištu "Bočica", u dvorištu istoimenog planinarskog doma.

Ove godine također je osvijetljena ski-staza Ponijeri tako da su s prvim snježnim danima nove sezone skijanja brojni posjetioci Ponijera uživali u čarima noćnog skijanja.

Izgradnja nove sportske dvorane započela je u Kaknju ove godine. Radi se o projektu koji će, uključujući i sportske rekvizite, u konačnici koštati oko 1.500.000 KM. Uz kapacitete postojeće sportske dvorane, nova dvorana će, u skladu s raspoloživim prostorom, kakanjskom sportu donijeti još jedan teren za basket te teren za nogomet, rukomet ili odbojku, ali i svlačionice, fitnes, teretanu…

Posebne zasluge za izgradnju nove sportske dvorane u Kaknju ima Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je u ovu svrhu dosad odobrila 700.000 KM. Već je isplaćeno 200.000 KM, a poslije je odobreno još 500.000 KM.

"Nove dvoranske kapacitete će koristiti i učenici Srednje tehničke škole 'Kemal Kapetanović' Kakanj u svrhu održavanja časova tjelesnog odgoja. Na ovaj način će biti riješen veliki problem kojeg su imali učenici ove škole zbog nepostojanja sale za tjelesni odgoj", navode iz Općine Kakanj koja će finansirati radove na izgradnji nove sportske dvorane.

U Sportskoj dvorani Kakanj od januara do decembra ove godine organizirano je ukupno 67 utakmica u okviru prvenstava, kup takmičenja i prijateljskih susreta.

Promatrajući aktivnosti upriličene na parketu ovog Sportske dvorane, iz Općine Kakanj kažu kako je odrađeno 2.129,5 sati, u sali na posljednjoj etaži objekta "ReAl" 869,5 sati, u kuglani 587,5 sati i trim kabinetu 334 sati, dok je ski-lift Ponijeri radio 156 sati.

U dvoranskim kapacitetima kojima upravlja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj organizirani su i brojni drugi sadržaji u kojima se Ustanova pojavljuje kao organizator ili suorganizator: Liga mjesnih zajednica, Biznis liga, Novogodišnji turnir, humanitarne utakmice, takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, male olimpijske igre, turnir u bilijaru…

U Sportskoj dvorani Kakanj u 2017.godini odigrana je i utakmica ženskih odbojkaških reprezentacija BiH i Švedske.

Novitet u 2017. bila je terafleks podloga u sali na posljednjoj etaži objekta "Real" u svrhu igranja tenisa.

Kakanjsku savremenu četverostaznu kuglanu u 2017. je koristio i Kuglaški klub "Čelik" Zenica za treninge i odigravanje prvenstvenih utakmica.

U 2017. godini Općina Kakanj je finansijski pomogla i organizaciju Lige mjesnih zajednica u malom nogometu, pomogla je i organizaciju Malih olimpijskih igara za učenike osnovnih i srednjih škola u košarci, odbojci, rukometu i malom nogometu…

Finansirane su i brojne sportske aktivnosti u okviru Kulturno-sportske manifestacije "Kakanjski dani 2017". U svrhu sufinansiranja odlaska sportista na državna i federalna prvenstva, međunarodne turnire, evropska i svjetska prvenstva izdvojeno je 3.000 KM.

Općina Kakanj danas ima pet premijerligaša, u nogometu, košarci, odbojci, rukometu i kuglanju. Za velike uspjehe kakanjskog sporta zasluge ima kakanjska privreda, koja svakodnevno doprinosi kvalitetnijim uslovima za rad i takmičenja kakanjskih sportista, navodi se u saopćenju Općine Kakanj.