|

Općina Ilidža kreće u izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

Općina Ilidža kreće u izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica
234
M. N.
17.10.2019. u 15:46
28
komentara
234

dijeljenja
Općina Ilidža kreće u izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica
Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža - izgradnja tramvajske pruge Ilidža–Hrasnica uskoro se počinje realizovati. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se "čuvao" jer se radi o zaštićenom koridoru predviđenom za tramvajsku prugu.
Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice zadnjih decenija prisutna je u raznim planovima razvoja Općine Ilidža, a i Kantona Sarajeva. Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo.

"Sigurno je da je projekat jedan od generacijskih projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem životu i radu u našoj lokalnoj zajednici, a koji je nakon osiguranih preduslova prepoznala i Vlada Kantona Sarajevo te uvrstila u svoju Strategiju razvoja do 2020. godine, koja je danas konačno dala saglasnost za ovaj projekat u ukupnom iznosu od 46 miliona KM", kazali su iz Općine ilidža.

Poručili su da će svim svojim kapacitetima baš kao i do sada pružiti neophodnu podršku, a sve u cilju efikasnije i potpune relizacije izgradnje tramvajske pruge. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u "Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa "Famos" u Hrasnici.

Glavni projekat tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica povjeren je projektnoj kući IPSA Sarajevo, a revidirala ga je projektna kuća Saraj Inženjering d.o.o. Dužina projektovane tramvajske pruge iznosi ukupno sa svim kolosijecima 12.961,30 m i šest skretnica.

Napominju da je u toku i realizacija projekta žičare Hrasnica-Veliko polje, što će uz izgradnju tramvajske pruge sigurno pored poboljšanja životnog okruženja samih građana privući i turiste izletnike, ali i investitore koji će prepoznati ovaj infrastrukturni zahvat te puno lakše donijeti odluku o dodatnim investicijama u našoj lokalnoj zajednici.

"Općina Ilidža zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo i cijeni njihovo razumijevanje važnosti i vrijednosti problema koji ćemo zajedno rješavati", izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...