BiH
1

Općina Centar vjerskim zajednicama donirala 25.000 KM

FENA
Općina Centar Sarajevo dugi niz godina izdvaja sredstva za pomoć vjerskim zajednicama, stoga je budžetom ove Općine za 2015. godinu za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika osigurano 25.000 KM.

Osim što donira sredstva za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, Općina Centar, vjerskim zajednicama finansijski pomaže i u realizaciji programskih aktivnosti i obilježavanju praznika.

Komisija Općinskog vijeća za odnose s vjerskim zajednicama, shodno kriterijima, utvrdila je prijedlog za raspodjelu navedenog granta.

Od pomenutog iznosa, za potrebe Islamske zajednice u BiH izdvojeno je 50 posto sredstava, odnosno 12.500 KM koje su utrošene za obilježavanje Ramazanskog bajrama.

Katoličkoj crkvi za obilježavanje Božića i drugih blagdana donirano je 6.250 KM, a 3.750 KM raspoređeno je za Srpsku pravoslavnu crkvu za obilježavanje Vaskrsa.

Jevrejskoj općini za obilježavanje Pesaha dodijeljeno je 2.500 KM.

Općina Centar je osim navedenih sredstava, u 2015. godini izdvojila i 80.000 KM za obnavljanje i rekonstrukciju vjerskih objekata, saopćeno je iz Općine Centar.