BiH
2

Novo Sarajevo: Vjerskim zajednicama grant od 80.000 KM

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo u utorak, 13. oktobra ove godine potpisao je ugovore sa predstavnicima vjerskih zajednica s područja općine Novo Sarajevo o dodjeli grant sredstava u ukupnom iznosu od 80.000 KM koja su planirana u općinskom budžetu za 2015. godinu.

Na ovaj način nastavljena je kontinuirana saradnja sa sve tri konfesionalne zajednice, putem aktivnosti i rada 12 vjerskih objekata - džamija i crkava, koji predstavljaju islamsku, katoličku i pravoslavnu zajednicu.

U skladu sa praksom koju Općina Novo Sarajevo provodi zadnjih deset godina, tako su i ove godine, sredstva ravnomjerno raspoređena na 12 objekata – vjerskih zajednica, u iznosu od po 6.660 KM, pod uslovima koje zajednice treba da ispunjavaju, te obaveznim pravdanjem i namjenskim korištenjem općinskih budžetskih sredstava.

Podjela sredstava je urađena u skladu sa izraženim potrebama i zahtjevima vjerskih zajednica, a odnose se na nabavku sredstava za održavanje i zaštitu objekata od propadanja, nabavku opreme i neophodnog inventara, te edukativne i vjersko-prosvjetne aktivnosti na području Općine Novo Sarajevo, saopćeno je.