Podrška natalitetu
17

Općina Centar uručila jednokratnu novčanu pomoć za 78 porodilja

Klix.ba
U Centru za zdravo starenje u općini Centar podijeljenja je jednokratna novčana pomoć za 78 porodilja koje žive na području ove općine.

Ovom prilikom su 64 porodilje dobile iznose od po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, njih 10 po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta, a četiri porodilje po 1.000 maraka po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta.

Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić sa zamjenicima.

Predsjedavajuća Karačić čestitala je roditeljski status majkama i očevima te istakla da će Općinsko vijeće i u narednom periodu snažno podržavati ovakve aktivnosti. Čestitkama se pridružio i načelnik Ajnadžić naglasivši da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

"Općina Centar želi služiti vama i vašim dobrim namjerama. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da u interaktivnom razgovoru ostvarujemo naš zajednički interes. U narednoj godini planiramo mijenjati Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama s ciljem da što veći broj korisnica dobije ovakvu vrstu novčane pomoći s obzirom da cjelokupan projekat ima za cilj poboljšanje nataliteta na području središnje gradske općine, a posebno želimo stimulirati one roditelje koji imaju četvero i više djece", rekao je Ajnadžić.

Jedna od dobitnica pomoći je Erna Šabanović-Jokić, stanovnica općine Centar koja je dobila prvo dijete.

"Danas smo se okupili jednim lijepim povodom, prije svega što su tu prisutni majke i očevi koji su iskusili najradosniji trenutak u životu svih roditelja, a to je rođenje djeteta. Finansijska pomoć Općine Centar će nam itekako dobro doći i koristim priliku da se zahvalim na tome", istakla je Šabanović-Jokić.

U odnosu na 2016. godinu kada je za jednokratne novčane pomoći porodiljama izdvojeno 82.600 maraka, u ovoj godini je taj iznos uvećan na 150.000 maraka. Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.