Unapređenje procesa
20

Općina Centar u 2018. godini izdvojila 4,5 miliona maraka za obrazovanje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U budžetu Općine Centar za 2018. godinu izdvojeno je blizu 4,5 miliona konvertibilnih maraka za podršku obrazovanju.

Iako to nije u njenoj nadležnosti, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem i u prošloj godini izdvojila je značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima...

U okviru tih sredstava, izdvojeno je oko 416.000 maraka za dodjelu općinskih stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" srednjoškolcima i studentima. Izdvojeno je i 84.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza ili se javni gradski saobraćaj ne odvija redovno (osnovne škole "Alija Nametak", "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" i "Nafija Sarajlić") i 10.000 KM za prevoz učenika sa poteškoćama u razvoju i njihovih pratilaca.

U budžetu Općine Centar za 2018. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine bile su obezbijeđene i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova izdvojeno je 261.856 KM.

U okviru kapitalnih programa Općina Centar je u prošloj godini obezbijedila blizu milion i 724 hiljade maraka za nastavak izgradnje osnovne škole u naselju Šip te milion i 825 hiljada maraka za izgradnju odnosno rekonstrukciju devastiranog objekta obdaništa "Razigrani dani" u Ulici Patriotske lige.

Na početku svake školske godine Općina daruje prvačićima školske torbe i pribor, a od prošle godine i udžbenike, za što je izdvojeno oko 81.000 KM. Osim toga, izdvojeno je i 11.000 KM za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije i vanrednog školovanja romske djece i pripadnika drugih nacionalnih manjina

U cilju poticanja što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta (matematike, fizike, geografije, informatike, tehnike i kulturno-umjetničkog stvaralaštva) Općina je obezbijedila 15.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola iz pomenutih oblasti, a 8.000 KM za kupovinu karata učenicima osnovnih škola za pozorišne predstave.

Za podršku ekoloških sekcija izdvojeno je 10.000, te 15.000 maraka za izradu monografija osnovnih škola.