BiH
0

Općina Centar Sarajevo izdvojila 300.000 KM nevladinim organizacijama

FENA
U Općini Centar Sarajevo danas je potpisan ugovor o sufinansiranju više od 100 projekata nevladinih organizacija.

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 300.000 KM za finansiranje i sufinansiranje projekata nevladinih udruženja i fondacija.

"Na javni poziv, koji je bio otvoren od 29. oktobra do 19. novembra 2014. godine, prijavilo se 197 nevladinih organizacija sa 215 projekata. U skladu sa propisanom procedurom i kriterijima, odobreno je sufinansiranje za 105 projekata namijenjenih građanima općine Centar koji će biti realizirani u ovoj godini", kazala je pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

Fikret Zuko, predsjednik Udruženja slijepih građana Kantona Sarajevo je danas potpisao ugovor na osnovu kojeg je ovom udruženju dodijeljeno 3.500 KM za realizaciju projekta ''Povećanje socijalne uključenosti slijepih osoba kroz edukaciju i nabavku tiflotehničkih pomagala''.

"Naše udruženje više od deset godina dobija podršku Općine Centar za projekte koji imaju za cilj da slijepim ljudima obezbijede bolje uslove za život, neke oblike rehabilitacije i pomagala bez kojih slijepe osobe objektivno ne mogu funkcionisati u svakodnevnom životu", kazao je Zuko.

Iznos od 6.500 KM odobren je za projekt ''Kućna njega starih, iznemoglih i nepokretnih osoba'' kojeg će realizirati Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" - Osnovni odbor Centar i Stari Grad.

"Projekt kućne njege realizujemo duži niz godina i namijenjen je građanima treće životne dobi, odnosno usamljenim starim i iznemoglim osobama koje nemaju bližih srodnika da brinu o njima. U okviru ovog projekta angažujemo volontere, naš stručni kadar i socijalne radnike koji pomažu ovim osobama", kazala je Mersiha Ćejvanović, koordinator Udruženja.

Spisak odobrenih projekata nevladinih organizacija i udruženja kojima su odobrena finansijska sredstva za 2015. godinu zainteresovani mogu pogledati na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici "Podržani projekti NVO", saopćeno je iz Općine Centar.