O sarajevskom parku
2

Općina Centar pozvala građane: Predložite mjesto za smještaj instlacije, a možemo je i vratiti

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Općine Centar Sarajevo su poručili da će umjetnička instalacija "Zvjezdani put", koja je bila u parku Hastahana, biti smještena tamo gdje oni žele. Poručili su da postoji mogućnost i da se vrati u ovaj park.
Ponovo su ukazali šta se planira graditi na području Hastahane.

"Prema usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin-Dvor, na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane, planirana je izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona i sjedišta Mjesne zajednice, dok je 90 posto površine predviđeno za uređenje najvećeg parka u centru Sarajeva", tvrde.

Kako su naveli, izmještanje spomenute umjetničke instalacije je usljedilo u cilju da se primjeni regulacioni plan. Također tvrde da su o tome obaviješteni građani.

"O navedenim aktivnostima koje se provode ovih dana Savjet Mjesne zajednice Marijin-Dvor upoznat je na sjednici savjeta održanoj 25. septembra 2019. godine gdje su članovi istakli da će uzeti aktivno učešće u aktivnostima, kao i da se Savjet opredijelio za podršku izmjenama i dopunama regulacionog plana", istakli su iz Općine Centar.

Naglasili su da su od vlasnika instalacije, Grada Sarajeva 31. oktobra 2019. dobili saglasnost za njeno izmještanje.

"Ovim putem želimo još jednom da iskažemo snažno opredjeljenje Općine Centar za urbanizacijom i izgradnjom rekreativnih zona u užoj gradskoj jezgri. Napominjemo da je na navedenom prostoru planirana zelena oaza sa parkovskim mobilijarom na skoro deset dunuma zemljišta, te da izmještanje instalacije predstavlja privremeno rješenje kako bi se zemljište privelo krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom", naveli su.

Iz Općine Centar su pozvali građane da daju svoje prijedloge gdje da se izmjesti instalacija dodavši da mogu predložiti i da se vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora