Građani nezadovoljni
30

Općina Centar poziva "Rad" da se pridržava plana čišćenja snijega

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom sve većeg nezadovoljstva građana općine Centar dinamikom uklanjanja snijega sa putnih komunikacija, trotoara i stepeništa, načelnik Općine Nedžad Ajnadžić održao je 4. januara sastanak sa predstavnicima KJKP Rad, nadzornog organa, te sekretarima i predsjednicima savjeta mjesnih zajednica.

Na sastanku su razmatrana bitna pitanja koja se odnose na funkcionisanje saobraćaja u zimskom periodu.

Ajnadžić je zatražio od KJKP Rad, kao izvođača radova na čišćenju lokalnih i nekategorisanih ulica na području Centra, odabranog putem javnog poziva, da se dosljedno pridržavaju plana čišćenja koji je sastavni dio ugovora za koji je ova lokalna zajednica u 2018. godini izdvojila 800 hiljada maraka.

Zatraženo je od nadzornog organa da u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica prate kako i u kojoj mjeri se realizuje plan čišćenja, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Općinski načelnik zahvalio se svim građanima koji su samoinicijativno učestvovali u čišćenju snijega, kako ispred svojih ulaza, tako i na dijelu saobraćajnica na kojima nisu prošla vozila zimske službe.

"Uz sve iskazane probleme, općinska uprava se nada da će građani i dalje, jednako kao i za vrijeme Olimpijade 1984. godine, dati svoj lični, nesebični doprinos kako bi se omogućilo normalno odvijanje saobraćaja. Imajući u vidu probleme urednog odvijanja saobraćaja u zimskim uslovima, načelnik Ajnadžić je formirao stručni tim koji će u svjetlu zahtjeva i žalbi građana i predstavnika mjesnih zajednica, predložiti novi koncept zimskog održavanja cesta, a sve sa ciljem bržeg i efikasnijeg uklanjanja snijega i održavanja ulica na području cijele općine. Sa takvim, novim, konceptom koji će se predložiti u vidu programa Općinskom vijeću, razmatrat će se najefikasniji modeli čišćenja ulica, ali i izvršiti blagovremene pripreme za sljedeću zimsku sezonu", kaže se u saopćenju općine.