Grant od 150.000 KM
61

Općina Centar porodiljama i penzionerima uručila jednokratnu novčanu pomoć

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Predstavnici Općine Centar danas su uručili jednokratnu novčanu pomoć za 77 porodilja, kao i pomoć za 149 penzionera s područja općine za subvencioniranje kupovine lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

Pomoćnici općinskog načelnika za socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić i Osmo Babić su podsjetili da je pomaganje porodiljama i penzionerima dugogodišnja praksa Općine Centar, te su djeci i njihovim roditeljima poželjeli dobro zdravlje i sreću.

"Praksa Općine Centar je da podržava porodilje i penzionere s područja naše općine, a ukupan grant za ovu namjenu je 150.000 KM, u nadi da ćemo podržati natalitet na području naše općine i olakšati porodicama da ovim sredstvima pokušaju opremiti i nabaviti opremu za novorođenčad", kazala je Fazlić.

Ovom prilikom je 67 porodilja, koje su dobile prvo ili drugo dijete, dobilo po 300 KM, šest porodilja po 500 KM za treće dijete, zatim tri porodilje po 1.000 KM za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta, a jedna sugrađanka koja je rodila blizance dobila je 450 KM.

U Centru za zdravo starenje je penzionerima danas uručena jednokratna novčana pomoć i 149 penzionera je dobilo po 50 KM za subvencioniranje kupovine lijekova koji nisu na esencijalnoj listi. Za ovu namjenu je iz budžeta Općine Centar osigurano 65.000 KM.

Općina Centar provodi projekt pomoći od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku potporu porodicama za opremanje novorođenčadi.