BiH
0

Općina Centar pomaže poplavom ugroženom stanovništvu Goražda

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, predstavnici Civilne zaštite općine Centar i ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) "Bjelave", posjetili su 3. decembra Goražde, koje je zbog obilnih padavina suočeno s velikim poplavama i pružili pomoć lokalnom stanovništvu.

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde koji je ugostio sarajevsku delegaciju, kazao je da je Općina Centar pružila prvu konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu, kojom je dopremljeno 190 pari gumenih čizama, 50 kabanica, te angažirana četvoročlana vatrogasna posada s dva kompletno opremljena vozila, od kojih jedno sadrži 8.000 litara pitke vode.

Na terenu je korišteno i pet pumpi za odvod vode, 30 vatrogasnih crijeva, dva agregata, dvije motorne pile i druga oprema, saopćeno je iz Općine Centar.

Komandant DVD "Bjelave" Sulejman Vranac, koji je sa svojim vatrogascima i dalje na terenu, kazao je da je njegova ekipa intervenirala u 60 stambeno-poslovnih objekata, te da je najteža situacija bila u naseljima Mahala, Pobarnik, Luka, Hubjeri i u centralnoj gradskoj zoni.

Povlačenjem Drine voda se uglavnom povukla iz naselja, ali je stanovništvo suočeno s problemom otklanjanja posljedica poplave kao što su velike količine mulja oko kuća, vodom u prostorijama, te urušavanjem pojedinih stambenih objekata. U naselju Luka, gdje je zabilježen najveći izliv Drine, brojne porodice ostale su bez krova nad glavom.