Novčana podrška
111

Općina Centar pomaže mladima u rješavanju stambenog pitanja

Klix.ba
Predstavnici Službe za stambene poslove Općine Centar uručili su rješenja za refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina za podršku stambenom zbrinjavanju mladih.

Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj u julu prošle godine usvojilo Odluku o raspodjeli novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

Naime, cilj je podrška mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja, pa je za tu namjenu u prošlogodišnjem budžetu planirano 100.000 maraka. Na osnovu pomenute odluke, pravo na ovu vrstu pomoći imaju mladi do 35 godina sa prebivalištem na području Centra koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana na području općine Centar.

"Općina Centar će nastaviti sa ovim projektom u cilju pomoći mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja. Ovo je samo jedan u nizu alata koji koristi ova lokalna zajednica kako bi mladima koji žive na njenoj teritoriji pružila uslove za kvalitetniji život", rekao je Osmo Babić savjetnik načelnika.

Almasa Ramović iz Službe za stambene poslove Općine Centar je istakla da je u 2017. godini, putem javnog poziva koji je bio raspisan, 14 mladih osoba dobilo je iznos od po 2.000 KM na ime refundiranja dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

"Na januarskoj sjednici Općinskog vijeća će biti usvojena Odluka o raspodjeli novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina za 2018. godinu, tako da već u februaru očekujemo raspisivanje novog javnog poziva koji će ostati otvoren do kraja godine", pojasnila je Ramović.

Jedna od dobitnica ove vrste finansijske pomoći je Maja Kurtagić.

"Bilo je poprilično teško odlučiti se na kupovinu stana, ali otvorile su se neke prilike u momentu kada je raspisan ovaj konkurs. U moru nekog sivila i apatije koja vlada među mladim ljudima ovo je jako lijepo, pohvalno i zapravo je jedan veliki poticaj mladim ljudima da ostanu, žive i stvaraju u našoj državi. Ovakve projekte treba što više medijski promovirati kako bi mladi bili informisani o mogućnostima koje im se nude", kazala je Kurtagić.

Ovu vrstu pomoći dobila je i Darija Minić te izrazila veliku zahvalnost.

"Ovo je zaista velika pomoć mladim ljudima. Iznos od 2.000 maraka koji ćemo dobiti nazad će nam pomoći u renoviranju, a pomoglo nam je pri samoj odluci o kupovini stana. Želim se zahvaliti načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću na ovoj pomoći", naglasila je Minić.