BiH
12

Općina Centar: Penzionerima 180.000 KM za hljeb i mlijeko

Klix.ba
Već četvrtu godinu zaredom Općina Centar putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja realizuje projekat ''Hljeb i mlijeko za penzionere''.

Svakog mjeseca na blagajni Općine Centar 300 penzionera u stanju socijalne potrebe preuzima po 50 KM, za nabavku najosnovnijih životnih namirnica – hljeb i mlijeko. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar je za ovu namjenu izdvojeno 180.000 KM. Stalnu novčanu pomoć u pomenutom iznosu mogu ostvariti socijalno najugroženiji penzioneri koji ostvaruju pravo na subvencioniranje troškova grijanja, na tuđu njegu i pomoć, kao i pravo na usluge koje pružaju javne kuhinje.

Od ove godine u budžetu Općine Centar je izdvojeno dodatnih 36.000 KM za osobe u stanju socijalne potrebe starosti preko 65 godina života, koje nisu mogle ostvariti pravo na penziju, što predstavlja proširenje pomenutog projekta. Na ovaj način je obuhvaćeno dodatnih 50 osoba u teškoj materijalnoj situaciji. Pravo na ovu vrstu pomoći ostvaruju materijalno neobezbjeđene osobe koje nemaju bližih srodnika i stalna novčana primanja ili koja ostvaruju pravo na stalnu socijalnu pomoć putem Centra za socijalni rad.

Spisak korisnika ove pomoći sačinila je Služba za rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Centar, na osnovu svojih evidencija kao i na osnovu spiskova Centra za socijalni rad, pri čemu prioritet imaju osobe koje su stalni korisnici usluga javnih kuhinja.