BiH
0

Općina Centar: Uručena pomoć porodiljama bez redovnih primanja

Klix.ba
U Općini Centar je 6. augusta 2013. godine upriličena podjela jednokratne novčane pomoći za 10 porodilja - stanovnica središnje sarajevske općine koje su u stanju socijalne potrebe.

Ovom prilikom je devet porodilja dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od po 250 KM, dok je 500 KM isplaćeno jednoj porodilji po osnovu trećeg djeteta. Pomoć porodiljama je uručio Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar.

"Načelnik Općine Dževad Bećirević je pokrenuo inicijativu, koju je prihvatilo Općinsko vijeće Centar, da se u okviru ovog projekta za ovu godinu izdvoji 50.000 KM. Prema postojećim kriterijima, pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 250 KM imaju porodilje koje nisu u radnom odnosu a ostvarile su pravo na dječiji dodatak. Također, porodilje koje rode treće dijete, bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne, imaju pravo na 500 KM jednokratne pomoći tokom ove godine. Očekujemo naredne godine da iz općinskog budžeta za ovaj projekat bude izdvojeno više sredstava, čime ćemo obuhvatiti više porodilja", kazao je Babić.

Među porodiljama kojima je danas uručena jednokratna pomoć je i Emina Papić.

"Ovu pomoć, koja mi jako znači, ću iskoristiti za kupovinu pelena, hrane i mlijeka za mog jednomjesečnog sina, kojem je kao bebi potrebno dosta pažnje", rekla je ona.

Azra Martinović, koja je dobila pomoć za rođenje trećeg djeteta, smatra da je ovo divan gest Općine Centar prema porodiljama.

Tokom ove godine u okviru pomenutog projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, do sada su od Općine Centar 34 mlade majke dobile ovaj vid stimulacije.