Dug je zao drug
713

Općina Centar oprostila više od 850 hiljada KM duga firmi Amko komerc

I.Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinsko vijeće Centar je, na 40. redovnoj sjednici održanoj 9. jula 2019. godine, donijelo odluku o djelimičnom otpisu duga Amko komercu u iznosu od 852.270 KM za korištenje općinskih poslovnih prostorija u ulici Maršala Tita 54 u Sarajevu.

Dug je, kako je to navedeno u Službenim novinama Kantona Sarajevo, otpisan po osnovu pripadajućih zateznih kamata obračunatih u skladu sa Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 18. oktobra 2017. godine.

Glavnica duga Amko komerca iznosi 1,1 milion KM i odnosi se na neizmirena potraživanja po osnovu zakupnine. Prema Ugovoru o zakupu poslovnih prostorija zaključenog 6. decembra 2018. godine, glavnicu će nastaviti plaćati sukcesivno.

S druge strane će Amko komerc neotpisani dio duga po osnovu pripadajućih zateznih kamata, u iznosu od 124.659 KM, izmirivati obročno u roku od dvije godine. Usto će biti obavezni prethodno dostavljati odgovarajuća sredstva obezbjeđenja potraživanja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je za Klix.ba da je odluka da se otpiše dug Amko komercu bila odluka Općinskog vijeća i da je on podržava.

"Pravna lica koja su oslobođena su tražila da izmire dugovanje koje nije malo, a Vijeće je jedino koje može otpisati dug djelimično, potpuno ili da ne otpiše nikako. Ne može načelnik, al može Vijeće", kazao nam je Ajnadžić.

Vijećnik Naše stranke u Općini Centar Nihad Uk je podsjetio da je prije tog oprosta Općina Centar na osnovu duga izuzela jedan stan i prodala ga.

"To je bilo po zakonu, ali se postavlja pitanje zašto zakon vrijedi za jedne dužnike a za druge ne? Mi na to nećemo pristati. Ono što se mora uvesti, ako se ide u ovom pravcu, jest utvrditi zakonsku proceduru po kojoj svi koji su u dužničkom odnosu prema Općini, imaju pravo aplicirati za oprost duga", rekao je Uk, saopćeno je iz Naše stranke.

Načelnik Ajnadžić smatra da otpis duga Amko komercu i izuzeće stana nije dobra komparacija.

"Stvar je u tome što oni koji duguju treba da daju ponudu, a onaj kome je oduzet stan kao hipoteka nije davao nikakve ponude, a imao je dug", istakao je Ajnadžić za Klix.ba.

Općinsko vijeće Centar je na istoj sjednici donijelo odluku o djelimičnom otpisu duga po osnovu pripadajućih zateznih kamata zakupcima Dževadu Topiću u iznosu od 42.845 KM za korištenje općinskih poslovnih prostorija u ulici Maršala Tita 54 i Adinu Hebibu u iznosu od 20.575 KM za korištenje općinskih poslovnih prostorija u ulici Čekaluša 10.