Donirano 10.000 KM
261

Općina Centar nastavlja podržavati Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka

Klix.ba
U prostorijama Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, danas je na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, organizovano potpisivanje protokola o realizaciji granta iz budžeta Općine Centar Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH.

Protokol su potpisali načelnik Nedžad Ajnadžić i Fikret Kubat.

Ovaj čin predstavlja nastavak višegodišnje finansijske podrške Općine Centar prema Roditeljskoj kući u kojoj su smješteni roditelji iz cijele Bosne i Hercegovine tokom liječenja njihove djece na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu.

Pomenutim protokolom Općina Centar će iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojiti iznos od 10.000 KM kao finansijsku podršku radu Roditeljske kuće koja je smještena u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

"Svjesni smo činjenice da stanovnici općine Centar ne borave u Roditeljskoj kući, ali imamo moralnu i ljudsku obavezu da, koliko to naše mogućnosti dopuštaju, pružimo pomoć i podršku za rad Roditeljske kuće u njenoj izuzetno humanoj misiji pomaganja oboljelim od malignih bolesti. Najbolje rješenje je da se finansiranje rada Roditeljske kuće stavi u institucionalne okvire", kazao je Ajnadžić prilikom potpisivanja protokola.

Fikret Kubat je ovom prilikom kazao da je značajno što je na pomenuti međunarodni dan dobijena ovako značajna donacija Općine Centar, lokalne zajednice koja je sigurno najviše pomogla i izgradnju i funkcionisanje Roditeljske kuće.

"Najviše smo zahvalni načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na kontinuiranoj podršci i važno je istaći da u FBiH svake godine 60 djece oboli od raka, a ove godine pod sloganom 'Zajedno možemo pobijediti rak' šaljemo poruku da svi zajedno moramo pomoći ovoj djeci i da zajedno radimo na njihovom izlječenju. Na našem Kliničkom centru do sada je izliječeno od malignih oboljenja više od 1.000 djece. U Roditeljskoj kući trenutno boravi osam porodica, a tokom posljednje dvije godine, otkako je otvorena Roditeljska kuća, bilo je smješteno više od 100 porodica iz cijele Federacije BiH. Roditelji i djeca koja borave kod nas nemaju samo spavanje i hranu nego i psihosocijalnu podršku, te imaju ono što je najvažnije a to je nada koju ova kuća daje", objasnio je Kubat.

Za rad Roditeljske kuće na godišnjem nivou je potrebno oko 120.000 KM.