BiH
9

Općina Centar: Nastavak kontinuirane podrške Udruženju "Život sa Down sindromom"

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa razvojnim poteškoćama godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju „Život sa Down sindromom“ za implementaciju projekta „Razvoj govora kod djece s down sindromom predškolske i školske dobi“. Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.500 maraka.

Razvoj dječijeg govora složen je i suptilan proces koji se odvija pod uticajem mnogo različitih faktora. Na razvoj govora kod djece najprije utiče porodica, a zatim i nastavno osoblje u vrtićima i školama. Stoga je, poznavanje teškoća kod djece i prepreke sa kojima se oni susreću od velikog značaja za nastavnike, ali i za ostatak školskog kolektiva. Institucije sistema, ali i sistem, nisu još uvijek uspostavili servis za opservacijske rezultate s ciljem smanjenja teškoća i dovođenja do optimalnog nivoa komunikacije, koji bi omogućio besplatan tretman djeci u lokalnoj zajednici.

Osnovni cilj ovog projekta je unaprijediti razvoj govora kod djece predškolske i školske dobi, identificirati teškoće u govoru kod djece, unaprijediti komunikaciju kod djece s teškoćama u razvoju kroz direktnu podršku, te osnažiti porodicu koja predstavlja ključni faktor u procesu razvoja djeteta.

Projekat obuhvata 30 djece sa Down sindromom, a podrazumijeva direktan rad gdje se kroz određene i prilagođene vježbe razvija umijeće govora. Sa njima se radi individualno i svaka seansa traje 45 minuta, a tome se dodaje i razgovor sa roditeljima.

Predsjednica Udruženja "Život sa Down sindromom" Sevdija Kujović kazala je da je podrška Općine Centar ključna za održivost projekta, ali i samog Udruženja.

"Općina Centar je jedina lokalna zajednica koja ima sluha za naše potrebe i koja nas godinama podržava u kontinuitetu i na tome smo neizmjerno zahvalni. Ovo je već šesta godina zaredom da logopedski kabinet opstaje upravo zahvaljujući Općini Centar. Podrška se pruža djeci u predškolskoj dobi na način da roditelji dovode djecu na tretmane, a paralelno s tim i sa roditeljima se radi na jačanju određenih faza razvoja njihove djece. Kada su u pitanju školska djeca u većini to bude podrška istovremeno i nastavnom osoblju, odnosno školi kako bi programi rada sa djecom koji se provode bili prilagođeni njihovim potrebama. Projekat je u pripremnoj fazi, radimo na formiranju liste korisnika i čekamo da škole počnu sa radom i da se djeca vrate sa odmora, tako da od prvog septembra krećemo sa intenzivnim radom. Potreba za finansijskim sredstvima je daleko veća od ovoga što trenutno imamo, ali ove godine nažalost samo Općina Centar je tu potrebu prepoznala. Tražili smo podršku za djecu i sa teritorija drugih općina međutim nismo naišli na razumijevanje. Mi nećemo odustajati, djeca moraju dobiti podršku i na tome ćemo raditi i u narednom periodu", naglasila je Kujović.