BiH
65

Servis centri - utočište za porodice djece i osoba s poteškoćama

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju znaju i trebaju biti sretni. Oni mogu štošta, ali im je potrebna pomoć, a to najbolje znaju oni koji brinu o osobama sa poteškoćama u razvoju. A da bi brinuli o osobama sa poteškoćama i oni trebaju pomoć.

Takvu vrstu pomoći odlučilo je pružiti Udruženje "Dajte nam šansu" iz Sarajeva. Ovo udruženje oformilo je istoimeni Servis centar koji pruža podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Ovo je jedini ovakav vid podrške, kako djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, tako i njihovim porodicama i skrbnicima, a rad i usluge centra potpuno su prilagođeni potrebama porodice.

Servis centar osigurava psihološku podršku članovima porodice, prevoz adaptiranim vozilom, mobilni tim za pomoć na kućnoj adresi, opservaciju djece, radionice za braću i sestre, vanjske aktivnosti, pomoć u kriznim situacijama, edukaciju asistenata u nastavi, inkluzivne aktivnosti, ali i kratki boravak djeteta u centru.

Upravo je kratki boravak djeteta ili osobe sa poteškoćama u razvoju i najprepoznatljivija usluga koju Servis centar "Dajte nam šansu" nudi svojim korisnicima.

Porodice, a najčešće majke, do sada su bile uskraćene za brojne aktivnosti. Roditelji nisu imali adekvatnu ustanovu sa stručnim i profesionalnim osobljem koja može voditi brigu o djetetu ili osobi sa poteškoćama u razvoju dok su one na poslu, obavljaju druge aktivnosti, doprinose porodici i društvu. Nerijetko jedan član porodice u potpunosti zapostavi sve svoje obaveze kako bi se brinuo o članu porodice koji ima poteškoće. To uključuje i napuštanje posla zbog brige o djetetu ili članu porodice. Samim tim porodica postaje materijalno ugroženija, a manje su i mogućnosti da se osigura adekvatna briga i liječenja ugroženog člana.

Otvaranjem servis centra "Dajte nam šansu" po prvi put porodicama je omogućeno da brigu o najmilijima povjere stručnjacima koji rade u centru i da se posvete svojim obavezama dok je dijete ili osoba u centru. U Servis centru rade roditelji djece s poteškoćama, stručnjaci i volonteri uz nadzor medicinskog osoblja. Sve usluge Servis centra su u potpunosti besplatne i namijenjene svim porodicama, bez obzira na dob, vrstu i stepen poteškoće koji dijete/osoba ima.

U Bosni i Hercegovina za sada imaju dva ovakva centra, jedan u Sarajevu i jedan u Banjoj Luci. Uskoro bi Sarajevo trebalo dobiti još jedan Servis centar, a planirano je i organizovanje edukacija za više nevladinih organizacija kako bi se javnost upoznala sa modelom Servis centra, a samim tim osigurala bi se i pomoć većem broju porodica sa djecom ili osobama sa poteškoćama u razvoju.

Rad Servis centara od početka podržava Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID) kroz svoj Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG). Program pruža finansijsku i stručnu podršku razvoju kapaciteta postojećih i uspostavi budućih servis centara po modelu Servis centra "Dajte nam šansu".

Dosadašnji rezultati rada dva servis centra su iznad svih očekivanja, a više od 330 porodica koje koriste usluge svjedoči o potrebi njihovog rada.

Uključivanje lokalnih zajednica i nadležnih ministarstava olakšalo bi uspostavljanje i rad centara, te pružilo veću podršku djeci i osobama sa poteškoćama i njihovim porodicama. U narednom periodu će se intenzivnije raditi na zagovaranju za uvođenje u zakon servisa i dnevnih centara, ali i njihovo otvaranje i rad kroz budžetska sredstva širom BiH.

Porodicama i roditeljima djece i osoba sa poteškoćama u razvoju društvo je dužno, kao i svim njegovim članovima, omogućiti temeljno pravo da se ostvaruju na poslovnom i privatnom planu, a da pri tome ugroženi član porodice nije uskraćen za adekvatnu brigu. Model Servis centra "Dajte nam šansu" omogućava uživanje tih prava.