BiH
0

Općina Centar: Kraj radova u Ferhadiji do sredine decembra

Klix.ba
Radovi na sanaciji šetnice i rekonstrukciji vodovodne mreže u ulici Ferhadija, na dijelu koji administrativno pripada Općini Centar, od Gajevog trga do ulice Ćemaluša, teku prema planiranoj dinamici i trebalo bi da budu okončani do sredine decembra.

Za taj projekt je iz budžeta Općine Centar izdvojeno oko 500.000 KM.

"Od 7. oktobra 2013. godine kada su započeli radovi, do sada je, nakon uklanjanja starih oštećenih ploča, završena rekonstrukcija vodovodne mreže sa priključcima. Trenutno se radi na rekonstrukciji gasne, elektro i mreže kablovskih operatera. Paralelno sa ovim radovima vrši se nasipanje potrebnog tampona, nakon čega slijedi ugradnja armirano-betonske ploče na koju će biti postavljene nove granitne ploče debljine 8 cm kao što su one na dijelu šetnice koja pripada Općini Stari Grad", kazala je Đenita Bogunić-Kešelj, šefica Odsjeka za komunalne poslove u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Na zahtjev Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo bit će zadržana "sarajevska ruža" na mjestu masakra 1992. godine kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana dok su čekali u redu za kruh.

Realizator projekta je Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar. Glavni projekt sanacije pomenutog dijela šetnice uradila je firma Saraj Inženjering d.o.o. Sarajevo, izvođač radova je firma Sela, a za nadzor je zadužena firma Energotehnika iz Doboja.