Od 16. marta
11

Općina Centar izdvojila sredstva za edukaciju učenika i roditelja o online nastavi

S.H.P.
Ilustracija: Shuttestock
Ilustracija: Shuttestock
Općina Centar i njen načelnik Nedžad Ajnadžić izdvojili su sredstva iz općinskog budžeta za obuku roditelja i učenika osnovnih škola o online nastavi. Realizacija projekta počinje u ponedjeljak 16. marta.

Kako su istakli direktori škola, online nastava predstavlja izazov kako za škole i za nastavnike, tako i za učenike i njihove roditelje. Online nastavi mora se pristupiti ozbiljno i sa sviješću o razlikama u informatičkoj pismenosti kako nastavnika tako i učenika.

"Praksa kao što je online nastava iziskuje adekvatno planiranje, a u nižim razredima i podršku roditelja. Online nastava zahtijeva dodatnu edukaciju za podizanje digitalnih kompetencija nastavnika. Nastavne materijale je potrebno prilagoditi kako učenici ne bi bili više opterećeni tokom online nastave nego tokom redovne nastave", stoji u saopćenju općine Centar.

Cilj webinara je prvenstveno omogućiti roditeljima, učenicima i nastavnom osoblju sa područja Općine Centar da u određenim terminima pristupe webinarima kako bi se upoznali sa korištenjem alata za online nastavu po "Uputstvu za realizaciju online nastave" Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ali i upoznavanje učenika i njihovih roditelja sa praksom i procedurom izvođenja online nastave kao i njihovim obavezama i odgovornostima.

Također pokazat će im i s kakvim se problemima mogu suočiti sudionici realizacije online nastave, pružiti im smjernice za stvaranje pozitivne klime za rad učenika prilikom korištenja digitalne platforme za realizaciju online nastave, razbiti predrasude o umanjenju kvaliteta nastavnog procesa prilikom realizacije online nastave, omogućiti roditeljima roditeljima učenika, besplatan pristup i korištenje resursa mrežne platforme za realizaciju online nastave, te im pružiti podršku pri korištenju mrežne platforme za realizaciju online nastave.

Web platforma i link će biti izrađeni do ponedjeljka.