BiH
1

Općina Centar izdvojila 80.000 KM za pomoć Konjicu i Jablanici

Klix.ba
U Općini Centar je 13. septembra 2012. godine načelnik Dževad Bećirević potpisao protokole sa Emirom Bubalom, načelnikom Općine Konjic i Salemom Dedićem, načelnikom Općine Jablanica kojima je Općina Centar izdvojila pomoć u iznosima od po 40.000 KM za nabavku vatrogasne opreme za strukture civilne zaštite.

Sredstva su obezbijeđena u okviru granta budžeta Općine Centar namijenjenog za pomoć drugim općinama u Federaciji BiH za zaštitu i spašavanje.

Uz riječi doborodošlice načelnicima Konjica i Jablanice i njihovih pomoćnicima za civilnu zaštitu, Dževad Bećirević je rekao da je sretan što je Općina Centar u prilici prijateljski pomoći lokalnim zajednicama koje su tokom ovog ljeta pogođene velikom sušom i katastrofalnim požarima. -

"Središnja sarajevska općina svake godine izdvaja iz svog budžeta značajna sredstva za pomoć drugim općinama za ublažavanje šteta i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, kao što je to na primjer prošle godine učinila za poplavljena područja u Goraždu, Bijeljini i Općini Ravno", istakao je Bećirević.

Načelnici Konjica i Jablanice su se ovom prigodom zahvalili Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću na dodijeljenim novčanim sredstvima koja za njihove lokalne zajednice predstavljaju veliku pomoć. Također su naglasili da Općina Centar ima sluha za velike probleme koji su nedavno zadesili Hercegovinu i da predstavlja rijedak primjer solidarnosti sa onima koji su u nevolji. Novčanu pomoć će iskoristiti za popravku oštećene i nabavku nove vatrogasne opreme.

"Na području općine Konjic dogodila se katastrofa neviđenih razmjera sa ogromnim štetama, posebno po eko sistem. Osim suše koja se ne pamti u posljednjih 50 godina, požarima je uništeno više od polovine sveukupnog šumskog bogatstva. Najveći broj požara je podmetnut i uglavnom je zahvatao nepristupačna područja. Sada su tamo ostali samo kamen i pepeo, i bit će potrebno puno godina da se šume obnove", rekao je načelnik Općine Konjic Emir Bubalo.