BiH
2

Općina Centar izdvaja 50.000 KM za nastavak uređenja spomen-parka ''Mala kula''

Klix.ba
U četvrtak, 20. juna 2013. godine ispred spomen objekta ''Mala kula'' na Grdonju načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana općine Centar Enver Krluč potpisali su protokol o realizaciji granta u iznosu od 50.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen tom boračkom udruženju za nastavak uređenja spomen-parka ''Mala kula'' na Grdonju.

Prije potpisivanja protokola, načelnik Dževad Bećirević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, općinski vijećnici Slaven Kovačević, Zvonko Ivišić, Zora Ostojić, Senad Alić i Suvad Kerla te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza položili su cvijeće ispred spomen-obilježja na kojem je uklesano 312 imena poginulih boraca proslavljene 105. motorizovane brigade Armije RBiH i odali dužnu počast žrtvama proteklog rata.

Predsjednik organizacije ''Unija veterana'' Općine Centar Enver Krluč je uputio riječi zahvalnosti načelniku Bećireviću na podršci koju im Općina pruža. Istakao je da će ova sredstva iskoristiti za nastavak izgradnje ''Spomen-parka 105. motorizovane brigade'', gdje se planira uređenje parking prostora za posjetioce, kao i sadržaja koji bi podsjećali na herojski put boraca kao što su dva rova (agresorski i odbrambeni) i dvije zemunice.

Inače, na 18. rođendan 105. motorizovane brigade, 18. februara 2011. godine načelnik Dževad Bećirević i tadašnji predsjednik JOB-a Jasmin Gazija svečano su otvorili Muzej 105. motorizovane brigade u obnovljenom spomeničkom objektu ''Mala kula''.

Inače, Općina Centar je uložila 160.000 KM u izgradnju spomen-obilježja u znak sjećanja na 312 poginulih pripadnika 105. brigade na Grdonju i više od 400.000 KM za obnovu i revitalizaciju spomeničkog objekta ''Mala kula'' i uređenje muzeja – što predstavlja prvu fazu projekta izgradnje spomen-parka 105. brigade.