BiH
0

25.000 KM za održavanje spomen-obilježja u Općini Centar

Klix.ba
U prostorijama Općine Centar 2. jula 2013. godine direktor firme BOOC d.o.o. Sarajevo i predsjednik Udruženja nosilaca "Zlatnog ljiljana" i "Zlatne policijske značke" općine Centar Zijad Škamo potpisao je dva ugovora u vrijednosti od gotovo 25.000 KM koje je Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila toj firmi za održavanje spomen obilježja.

Od tog iznosa 20.484 KM se odnosi na održavanje spomen-obilježja u mjesnim zajednicama Centra na kojima su imena poginulih branitelja sa mjesnih područja, dok će za radove na sanaciji spomen-obilježja ''Oaza mira'' u Pionirskoj dolini biti utrošeno 4.492 KM.

Prilikom potpisivanja ugovora Zijad Škamo je uputio riječi zahvalnosti načelniku Općine Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću Centar na razumijevanju za potrebe boračke populacije.

"Ovo je jedan u nizu boračkih projekata koje finansijski podržava Općina Centar. Već treću godinu dobijamo sredstva za održavanje deset spomenika šehidima i poginulim borcima na području cijele općine Centar. Navedena sredstva iskoristimo za hortikulturno uređenje i za popravke oštećenja spomen-obilježja. Nama znači puno da nisu zaboravljeni poginuli branitelji kojima smo zahvalni na našoj slobodi", kazao je Škamo.

Dan ranije ove ugovore je potpisao načelnik Dževad Bećirević, u ime Općine Centar kao finansijera projekta. Potpisivanju ugovora je prisustvovao i Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika Općine Centar za boračko-invalidsku zaštitu.

Firmu BOOC d.o.o (Boračke organizacije Općine Centar) je 2004. godine osnovalo pet boračkih udruženja sa područja općine Centar koja okupljaju više od 10.000 članova (JOB "Unija Veterana", Udruženje ratnih vojnih invalida, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje nosilaca "Zlatnog ljiljana" i "Zlatne policijske značke", Udruženje "Bosnae Zelene beretke").