BiH
0

Općina Centar finansira Dnevni centar za smještaj djece koja prosjače

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Javne ustanove Centar za socijalni rad Sarajevo Mirsada Poturković potpisali su 7. juna 2013. godine u prostorijama Dnevnog centra za smještaj djece, koja se bave prosjačenjem na ulici, protokol na osnovu kojeg Općina Centar donira toj ustanovi 12.000 KM za troškove rada Dnevnog centra koji se nalazi u Ulici Hamdije Čemerlića u Pofalićima.

Uputivši ovom prigodom riječi zahvalnosti Općini Centar i posebno načelniku Bećireviću za vrijednu donaciju, direktorica Poturković je kazala da JU Centar za socijalni rad KS već četvrtu godinu, uz finansijsku podršku sarajevskih općina, a posebno Općine Centar, realizira projekt brige o djeci koja se bave prosjačenjem na ulici. Pri tome je Općina Centar, u odnosu na druge općine, do sada donirala najviše novca za ovaj projekt.

"Mobilni timovi iz Dnevnog centra uspješno sklanjaju djecu sa ulice i dovode ih u Centar. Do kraja ove godine, uz saglasnost nadležnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i naravno odgovarajućih finansijskih sredstava, planiramo povećati broj članova mobilnih timova, čime bismo obuhvatili veći broj djece koja sada prosjače na ulici. Osim u Sarajevu ovakav centar funkcioniše i u Tuzli, Mostaru, Zenici, i Banja Luci, koje su preuzele projekt od Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo", kazala je Poturković.

Potpisivanju protokola su također prisustvovali i Mustafa Resić, savjetnik načelnika, te Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad i socijalna pitanja. Općina Centar je i prošle godine sa istim iznosom podržala rad Dnevnog centra za smještaj djece koja se bave prosjačenjem na ulici.