{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar: Drveće neće biti posječeno zbog izgradnje vrtića, a stabilnost objekata je neupitna

Klix.ba
8.8.2018. u 15:03
43
114
Općina Centar: Drveće neće biti posječeno zbog izgradnje vrtića, a stabilnost objekata je neupitna
43
Predstavnici Općine Centar Sarajevo u prostorijama Mjesne zajednice "Koševo 2" održali su sastanak sa stanovnicima ovog mjesnog područja, a gdje je razgovarano o aktivnostima na izgradnji vrtića "Razigrani dani", stoji u saopćenju Općine Centar.
Sastanak je organizovan s ciljem da se stanovnicima detaljno obrazloži projekat i vanjsko uređenje budućeg vrtića, s obzirom da su se u proteklim danima pojavile određene informacije koje su zabrinule stanare.

Okupljene građane je najviše zanimalo da li će biti posječena stabla koja se nalaze u blizini objekta koji se gradi, ali i da li se izgradnjom vrtića ugrožava stabilnost okolnih zgrada.

Eldina Šehović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje je naglasila da je projekat vrtića "Razigrani dani" ocijenjen kao visoki javni interes.

"U proteklih 20 godina ovdje se nalazio devastirani objekat koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze. Općinski načelnik je prepoznao visoki javni interes i zbog toga se i krenulo u realizaciju. Prema projektu planirano je da se zadrže horizontalne i vertikalne dimenzije prijašnjeg objekta, kao i njegova pozicija. U odnosu na raniji objekat predviđena je izgradnja skloništa, a koje smo prema zakonskim propisima i namjeni budućeg objekta, obavezni da izgradimo. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište. S obzirom da su građani izrazili želju da se zadrže postojeća stabla mi ćemo u okviru vanjskog uređenja zadržati drveće", naglasila je Šehović.

Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije i razvoj je dodao da svaki građanin ima pravo da zna šta se radi na području na kojem živi.

"Projekat vrtića 'Razigrani dani' nije tajni dokument. Mi želimo da na ovom mjestu izgradimo moderan i funkcionalan objekat, a vjerujem da je to i interes svih stanovnika. Postoje zahtjevi građana i mi ćemo uraditi sve da ih ispoštujemo na obostrano zadovoljstvo", istakao je Resić.

Predstavnici nadzora nad izvođenjem radova su upoznali prisutne da će objekat vrtića "Razigrani dani", ali i okolni objekti biti zaštićeni dodatnim ojačanjima, potpornim zidovima i šipovima koji će dodatno stabilizirati teren na kojem se ranije pojavljivalo kretanje tla.

Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar i stanovnik Koševa je još jednom naglasio potrebu za izgradnjom vrtića na ovom području.

"Djeci sa ovog područja treba vrtić i tu nema dvojbe. Naravno i da želimo da hortikultura bude sačuvana u obimu u kojem je to moguće i drago nam je što smo razriješili dileme koje su se javile", kazao je Katica.

I Meliha Povlakić, stanovnica Koševa je bila zadovoljna održanim sastanakom.

"Najveća šteta je što nismo održali ovakav sastanak ranije gdje bi otklonili određene nedoumice i sumnje, te dobili prave informacije. Jučer smo bili u strahu jer se pojavila informacija da će biti sječe stabala. Naravno da smo svi zainteresovani i da želimo da se vrtić izgradi. Veoma sam zadovoljna ishodom sastanka i zahvaljujem se Općini Centar i njihovim predstavnicima koji su nas informisali o daljnjim koracima. Ponavljam, jedina šteta je što ranije nije bilo sastanka", istakla je Povlakić.

Da napomenemo vrijednost ovog projekta iznosi 2.423.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar. U objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također će biti smješten i Centar za zdravo starenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: