Razigrani dani
273

Stanari sarajevskog naselja Koševo spriječili sječu drveća i devastaciju parka zbog gradnje vrtića

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Početak gradnje dječijeg vrtića "Razigrani dani" u sarajevskom naselju Koševo, tačnije sječa drveća između ulica Asima Ferhatovića i Patriotske lige, dovela je do nezodovoljstva građana koji su danas spriječili, kako kažu, devastaciju parka u kojem dominiraju borovi i omorike stari više decenija.

Danas su, uz ostalo, trebala biti posječena tri bora i više omorika. Za sada su građeni spriječili sječu i dogovorili da pišu peticiju Općini Centar u kojoj će tražiti očuvanje stabala u naselju. Veliki broj drugih stabala je, ipak, posječen.

Sreća nije dugo trajala

Razlog sječe je izgradnja predškolske ustanove, čiji je investitor Općina Centar. Objekt se gradi, odnosno trebalo bi da se gradi, na prostoru na kojem je i ranije bio dječji vrtić koji je devastiran u ratu, a nedavno porušen radi izgradnje novog objekta.

Stanari okolnih zgrada su, kako kažu, bili sretni zbog toga, jer su se u devastiranom objektu skupljali psi lutalice i odlagalo se smeće. Međutim, požalili su se da im niko nije rekao da će gabariti objekta biti prošireni, da će on zahvatiti zajedničke zelene površine, i da će stoga određeni broj dugogodišnjih sadnica biti posječen. Susjedi, protivno zakonu nisu bili uključeni u postupak izdavanja urbanističke i građevinske dozvole.

Jutros su se na lokaciji začule motorne pile, što je alarmiralo stanare okolnih zgrada. Stanari su uspjeli ishodovati da na gradilište dođu predstavnici Mjesne zajednice Koševo II, Općine Centar i izvođača radova.

Rezultati akcije građana

Stanarka naselja Koševo, čije ime i prezime je poznato redakciji portala Klix.ba, kazala nam je da su velikom upornošću, ali i razumjevanjem navedenih lica, uspjeli spriječiti sjeću tri pančićeve omorike i još tri stara bora koja su ukras naselja.

"U principu nisu dozvolili sječu drveća koje se nalazilo van gabarita bivšeg obdaništa, odnosno na zajedničkim zelenim površinama. Međutim, veliki broj drugih stabala je posječen", kazala je stanarka.

Apsurdno je, prema njenim riječima, da se u vremenu klimatskih promjena, gdje je svako drvo zlata vrijedno, tako olako odobrava sječa stabala u jednom naselju.

"Šteta je tim veća u gradu kao što je Sarajevo, koji ima visok stepen zagađenosti zraka i gdje je svako stablo značajno", rekla je ona.

Građani koji su se usprotivili sječi saznali su i dodatne uznemiravajuće informacije: da urađeni projekt nije vodio računa o stabilnosti susjednih objekata, da je zahvaljujući intervenciji izvođača radova, koji iz bezbjednosnih razloga nije pristao na otkop prema zgradama 25 do 27, urađen dodatni projekt obezbjeđenja građevinske jame, da projekt nije vodio računa o tome gdje se nalaze podzemne instalacije itd.