Vrijednost 5.000 KM
54

Općina Centar donirala GPS narukvice za djecu sa poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić posjetio je danas Centar za pomoć porodicama s djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju (Valtera Perića 3) gdje je uručio 35 GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra.

Na ovaj način se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

"Drago mi je da smo u saradnji sa Udruženjem Colibri i ovaj projekt priveli kraju i direktno pomogli našoj djeci koja su u stanju potrebe. U funkcionalnom smislu donirane narukvice će pomoći kod lociranja i kontakta roditelja sa svojom djecom. S tim u vezi želim reći da je Općina Centar prva u BiH počela sa ovim projektom, ali će mi biti žao ako budemo zadnji i stoga pozivam svoje kolege iz drugih općina da na isti način, u mjeri u kojoj mogu, izađu u susret djeci sa poteškoćama u razvoju. Općina Centar će ostati privržena ovoj vrsti pružanja pomoći i mislimo da nadležni nivoi vlasti trebaju energičnije odraditi svoj posao sa aspekta planiranja nastavnog procesa za djecu sa poteškoćama u razvoju. U budućnosti također ćemo podržati nabavku ovakvih uređaja za sve nove prijavljene članove Centra za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju", objasnio je načelnik Ajnadžić.

Riječ je o donaciji Općine Centar u vrijednosti 5.000 konvertibilnih maraka o čemu je načelnik Ajnadžić ranije potpisao protokol sa predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri Aidom Hrnjić, koja se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekt.

"Nabavljene narukvice su multifunkcionalne i u svakom momentu možemo locirati dijete te po potrebi uputiti telefonski poziv djetetu. Vodootporne su i prate sva tehnološka dostignuća. Općina Centar je jedina općina u BiH koja je našla za shodno da nabavi ove GPS narukvice. Ovo je dugoročni projekt i nama roditeljima jako bitan jer je u više zemalja svijeta ovakav sistem pokazao da djetetu može spasiti i život", kazala je Hrnjić.

Prilikom primopredaje narukvica roditeljima je objašnjeno da je obezbijeđena tehnička podrška i dodatna objašnjenja kod instaliranja ovog GPS uređaja, kao i servis za uređaje na koje postoji garancija od dvije godine.

Današnjem uručenju GPS narukvica su također prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Osmo Babić te pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

Iz Općine podsjećaju da je početkom 2018. godine otvoren Centar za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju koji je smješten u adaptiranim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3.