BiH
1

Općina Centar donirala aparat za hemodijalizu KCUS-u

FENA
Općina Centar donirala je suvremeni aparat za hemodijalizu za potrebe Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), Ugovor o donaciji u ponedjeljak su, u KCUS-u, potpisali generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.

Načelnik Bećirebić kazao je da će ta općina, u skladu s mogućnostima, nastaviti pomagati KCUS, nabavkom još takvih ili aparata druge vrste, u skladu s potrebama te medicinske ustanove, te naglasio da se tako doprinosi kvaliteti njenog rada i usluga koje pruža stanovništvu.

Profesor Gavrankapetanović istaknuto je značaj te donacije te naglasio da je to jedna u nizu donacija Općine Centar koja je najveći pojedinačni donator KCUS-u. Današnja donacija treći je dijalizni aparat koji je Općina Centar dosad donirala Klinici za hemodijalizu.

"KCUS je najveći dijalizni centar u BiH s 270 pacijenata koji se dijaliziraju, a taj broj raste", kazao je.

Šefica Klinike za hemodijalizu KCUS-a Halima Resić naglasila je da se svake godine povećava broj dijaliznih pacijenata u KS-u, te da su to osobe starije životne dobi iznad 75 godina starosti koje nisu kandidati za transplantaciju.

"Njima jedan ovakav aparat znači život,“ kazala je dr. Resić. Naglasila je da taj suvremeni aparat može raditi i 20 sati u kontinuitetu.

Zahvalila je za donaciju načelniku Bećirevića i Općini Centar, ali i direktoru Gavrankapetanoviću za razumijevanje i spremnost da budu prošireni dijalizni kapaciteti KCUS-a jer se pacijenti trenutno dijaliziraju u nehumanim uvjetima.

Pacijenti se dijaliziraju na glavnom punktu u okviru KCUS-a koji ima 28 dijaliznih aparata s opterećenjem u četvrtoj smjeni, te na lokalitetu u okviru Doma zdravlja na Ilidži s 13 dijaliznih aparata.

KCUS ima i četiri mobilna dijalizna aparata od čega je jedan na Pedijatrijskoj klinici, a u procesu je i proširenje dijaliznog centra koji će imati novih 16 dijaliznih mjesta. Tako će znatno biti smanjen pritisak u tzv. četvrtoj smjeni koja radi do dva sata iza ponoći.

Prema zvaničnim podacima, BiH ima oko 2.800 pacijenata na programu dijalize, a 1996. godine ih je bilo 60.