Uskoro i drugi projekti
1

KCUS: Od 1. septembra počinje rad na 16 novih aparata za dijalizu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hemodijalizna jedinica na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sa 16 novih dijaliznih mjesta trebala bi početi sa radom 1. septembra, rekla je šefica Pedijatrijske klinike KCUS prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević, koja je danas u svojstvu zamjenika generalnog direktora KCUS s premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem i kantonalnim ministrom zdravstva dr. Zlatkom Vukovićem obišla prostor Centralnog medicinskog bloka (CMB) kako bi se na licu mjesta upoznali s dinamikom izgradnje.

"Sa novom organizacijom, izgradnjom, rekonstrukcijom i obnovom ukida se četvrta smjena za dijaliziranje pacijenata na Hemodijaliznoj jedinici", kaže Mesihović-Dinarević.

U ovim prostorijama trenutno se postavlja medicinska oprema, kao što su dijalizni aparati.

Pored tog odjela tokom posljednje dvije godine, istakla je, možemo biti ponosni i na etažu koja je u sklopu Klinike za nuklearnu medicinu, a gdje će biti smješten PET/CT scan.

Pozitronska emisijska tomografija (PET/CT) je metoda kojom se pomoću radiofarmaka prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa.

Također i tu planiramo do kraja novembra ili početkom decembra da sa novim sistemom validno možemo pružiti uslugu.

U operacionom bloku nada se da će do kraja godine završetkom građevinskih radova i instalacijom opreme moći da se pusti u funkciju 11 operacionih sala s edukacijskim timom.

Na toj 6. etaži osim operacionih sala nalazit će se intenzivna njega sa 19 kreveta i 19 kreveta u prostoru "Recovery rooms", površine 3.350 m2.

Na 7. etaži bit će sanitarni propusnik, garderobe i Klinika za anesteziju, površine 1.070 m2 . Ostatak prostora od 5.000 m2 su hodnici i neophodne prateće prostorije.

U prostoru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bit će napravljen garažni sistem koji će omogućiti lakše kretanje i parkiranje vozila medicinskog osoblja, pacijenata i posjetilaca.

"Krajem ove godine planiramo pustiti u rad odsjek za autolognu transplantaciju matičnih ćelija na Pedijatrijskoj klinici u okviru odjela za Hematologiju. Imamo prostor, opremu i kadar, a građevinski radovi će biti završeni u septembru ili oktobru. Edukacija doktora, medicinskih sestara i drugih radnika počela je od marta", kazala je Mesihović-Dinarević.

Izgradnja Centralnog medicinskog bloka je, kaže premijer Musić, najveća investicija u Kantonu Sarajevo, koja treba biti završena do kraja 2013. godine.

Ova izgradnja, ističe, podrazumijeva i okolne sadržaje koji će biti sastavni dio KCUS-a, a među njima su najmanje dvije podzemne garaže te ostali sadržaji koji će olakšati boravak za korisnike, kojih u toku dana na lokalitetu KCUS bude od 10 do 15 hiljada.

Ukupna vrijednost izgradnje procjenjuje se na oko 9,5 miliona KM sa PDV-om i novac za ovaj projekt u skladu sa, na državnom nivou, dogovorenim uvjetima obezbjeđuje Saudijski investicijski fond.

"Završetkom radova KCUS imat će jedan od najsavremenijih Operacionih blokova u regionu", kazala je šefica Službe za izgradnju CMB-a dipl.arh. Mirela Imširija.