BiH
5

Općina Centar donirala 20.000 maraka Akademiji scenskih umjetnosti

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, u četvrtak, 19. maja 2016. godine, posjetili su Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu gdje ih je ugostio dekan ove visokoškolske ustanove Pjer Žalica.

Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 20.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen Akademiji scenskih umjetnosti.

Protokol je u ime Općine Centar potpisao načelnik Bećirević, a u ime Akademije dekan Žalica. Donirana sredstva će biti iskorištena za sufinansiranje studentskih projekata Akademije otvorena scena Obala.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju, Odsjeka za dramaturgiju, a nešto kasnije i Odsjeka za produkciju i menadžment. Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na otvorenoj sceni Obala, koja je zamišljena kao laboratorij u kome će studenti, posebno završne godine, obavljati svoj praktični rad, ali i mjesto na kojem studenti mogu javno prikazati svoj umjetnički angažman. Tu su scenu dugim radom studenti i nastavnici iz zapuštenih podrumskih prostorija pretvorili i u kultnu sarajevsku pozornicu, izgradivši u podrumu zgrade na Obali salu za scenski pokret i garderobu.

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Bećireviću, dekan Žalica je kazao kako ovo nije prvi put da Općina Centar pomaže rad Akademije, te da će ovu donaciju iskoristiti za sufinansiranje studentskih projekata otvorena scena Obala.

"Ja sam dekan Akademije već tri godine, a moram naglasiti da je Općina Centar jedna od rijetkih institucija koja nam je pomogla u radu. Dosadašnje iskustvo sa načelnikom Bećirevićem je za svaku pohvalu, a iskreno se nadam da će se ovakav vid saradnje nastaviti i u budućnosti. Neizmjerno sam zahvalan na doniranim sredstvima koja će prije svega značiti mnogo našim studentima koji ovdje stiču vrijedna znanja", istakao je Žalica.

Načelnik Bećirević je naglasio da, iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, redovno izdvaja iz svog budžeta finansijska sredstva za podršku radu i realizaciju projekata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo da je Općina Centar u prošloj godini izdvojila 10.000 KM za nabavku miksete za scensku rasvjetu za potrebe ove visokoškolske ustanove.