BiH
2

Sarajevo: Učenici i studenti potpisali ugovore za dodjelu stipendija Općine Centar

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Općine Centar, danas su potpisani ugovori s dobitnicima stipendije "Prof. dr. Husein Kulenović" za školsku 2015/2016. godinu koju Općina Centar dodjeljuje srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena s ciljem podrške njihovom daljem školovanju.

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar Zakira Šero kazala je da Općina Centar u skladu sa Pravilnikom o dodjeli stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" već 11. godinu za redom raspisuje konkurs za dodjelu stipendija, te da su na objavljeni javni poziv za stipendiranje pristigle 333 prijave, od kojih je, nakon bodovanja po utvrđenim kriterijima, odabrano 243 stipendista.

Među njima je 110 srednjoškolaca koji će dobiti mjesečni iznos od 80 KM, te 133 studenta čija mjesečna stipendija iznosi 120 KM. Isplata stipendija vršit će se za period od deset mjeseci, počev od septembra 2015. do juna 2016. godine

"Čestitam vam u ime Općine i načelnika Dževada Bećirevića na rezultatima koje ste postigli i želim vam da nastavite tako kako ste krenuli. Nadam se da ćete ovaj novac korisno utrošiti. Ovo je još jedan pokazatelj da Općina Centar ulaže u mlade, a vi ste zaista oni u koje treba ulagati. Posebno me raduje činjenica da čak 80 studenata dobitnika stipendije ima prosjek ocjena 9 i više", istaknula je Šero.

Iman Krnjić, studentica prve godine Pravnog fakulteta u Sarajevu prilikom potpisivanja ugovora naglasila je da stipendija za nju predstavlja dodatnu motivaciju i podsticaj za još predaniji rad.

"Mnogo mi znači ova stipendija, za mene predstavlja veliki vid motivacije s obzirom da je neko prepoznao moj trud. Nikada ranije nisam bila dobitnik stipendije i zaista mi je drago što sam odabrana. Ovaj novac će mi pomoći kada je u pitanju dalje usavršavanje i napredovanje jer planiram ići na međunarodne konferencije, forume. To je bio i motiv moje prijave za stipendiju", kazala je Krnjić.

S obzirom na to da određeni broj učenika i studenata, dobitnika stipendije, nije pristupio potpisivanju ugovora u prvom terminu, omogućeno im je da to učine naknadno.

Općina je za ovu namjenu u budžetu izdvojila 250.600 KM.