|

Općina Centar dodijelila 10.000 KM pomoći NUB-u

Općina Centar dodijelila 10.000 KM pomoći NUB-u
0
F
FENA
12.1.2012. u 14:28
2
komentara
0

dijeljenja
Općina Centar dodijelila 10.000 KM pomoći NUB-u
Općina Centar je u četvrtak donirala 10.000 KM Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB) kao interventnu pomoć u deblokadi grijanja.
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je rekao kako su institucije kulture u gradu Sarajevu u vrlo teškoj situaciji i Općina je izdvojila sredstva iz budžeta za pomoć tim institucijama.

- Iako NUB BiH nije tražio, ali ja imam potrebu da kao načelnik Općine Centar i kao čovjek, čiji građani koriste usluge ove bibliotete, dodijelim prvu pomoć za ovu ustanovu kako bi odblokirali grijanje i kako bi mogli normalno da rade", rekao je Bećirević.

Uz nadu, dodao je Bećirević, da će Vijeće ministara BiH, kada bude formirano, prepoznati ove institucije i da će biti uvrštene u budžet onako kako to oni zaslužuju i da neće dolaziti do ovakvih situacija .

Poslije javnog apela o dramatičnoj situaciji u Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH kao prepoznatljivoj instituciji kulture od značaja za BiH, ovo je prvi konkretni čin pomoći i podrške.

- Načelnik je interventno djelovao i sa 10.000 KM da tim sredstvima odblokiramo grijanje i da se ljudi koji ovdje rade osjećaju kao ljudi, da im ne budu povrijeđena ljudska prava i da mogu na zadovoljstvo akademske zajednice grada Sarajeva i BiH obavljati svoju misiju i biti u misiji kulture, nauke i obrazovanja", rekao je dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

U Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci, koja je riznica kulturno-historijske baštine BiH, već nekoliko dana nema grijanja jer im je isključeno zbog duga od 80.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...