Javni skup "Minut do dvanaest"
0

NUBBiH: Radimo u nehumanim uslovima, ali se ne predajemo

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine održan je javni skup pod nazivom "Minut do dvanaest" na kojem je razgovarano o teškoj situaciji u kojoj se našla ova institucija. Iako rade u nehumanim uslovima, direktor ove institucije je kazao kako se neće predati.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine jedna je od sedam institucija kulture od kapitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, kako je naglašeno na današnjem skupu, to, osim Vlade KS, nikoga ne interesuje. Kako je kazao dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, do sada su se u nekoliko navrata obraćali nadležnim institucijama, odnosno Vijeću ministara.

"Ali, nažalost, nikada nismo dobili odgovor", kazao je Ovčina te dodao kako sve države u svijetu finansiraju svoje nacionalne biblioteke, dok je naša zemlja izuzetak.

Najveća pomoć od Vlade KS

U protekloj godini, ova institucija nije dobila ni marku od državnog nivoa vlasti, dok je Vlada FBiH pomogla sa 93.000 maraka.

"Zahvaljujući 250.000 KM od Vlade Kantona Sarajevo, mi smo u protekloj godini spašeni", dodao je Ovčina.

Prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu dao je punu podršku NUBBiH u zahtjevima čelnih ljudi ove institucije.

"U ovom trenutku možemo kontstatovati da se barbarski plamen iz '92. nije ugasio. Od tada traje agresija na institucije i državu BiH", kazao je Čaklovica te dodao kako će ovi teški trenuci kroz koje prolazi NUBBiH ostati zapisani u historijskim knjigama.

"Nadamo se da do gašenja neće doći. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine mora raditi za dobro građana BiH", kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu.

Opsada nastavljena poslije rata

NUBBiH dnevno pruža usluge oko hiljadu korisnika i govornici na današnjem skupu smatraju kako osim apela Vijeću ministara BiH, izlaz treba tražiti i u OHR-u te drugim međunarodnim institucijama.

"Ovo je moja biblioteka. Ovdje je moja majka radila, ja sam ovdje spremala svoje ispite, moj sin je učio ovdje. Jedan od najstrašnijih trenutaka u mom životu bio je kada sam vidjela kako gori VIjećnica. Ja kao pisac sve manje vjerujem u riječi jer vidim, kroz odnos prema ovoj instituciji, da one gube značaj", kazala je književnica Ljubica Ostojić.

Skupu je prisustvovao i književnik Marko Vešović koji je, kako je izjavio, došao da se ispsuje vlastima zbog nemara prema kulturnim institucijama u BiH.

"Proglasio sam ovu vlast vizigotskom. Došao sam da me mine želja od opsade Sarajeva i hladne sale. Mogu reći kako se vratila stara, dobra opsada. Nema više četnika na okolnim brdima, ovo je unutrašnja opsada", kazao je Vešović.

Rad u nehumanim uslovima

Predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić kazao je kako aktuelna vlast pokušava ukloniti sve ono što je dobro.

"Ovaj problem moramo internacionalizovati. Vlast mora shvatiti da ne mogu uništiti ove institucije, a da ne unište sebe. Nemojte dozvoliti da ostanemo u mraku", kazao je Spahić.

Od predstavnika vlasti, na skupu se pojavio samo ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.

"Mi donekle pokušavamo olakšati rad ove institucije. Međutim, ovdje nije problem novac, već želja. Ovo je period kada se rade budžeti i moramo tražiti da kulturne institucije od vitalnog značaja budu uvršetne", kazao je Šarić.

Iako rade u nehumanim uslovima, bez grijanja na ovako niskim temperaturama, uposlenici NUB BiH neće prestati raditi već će vršiti usluge u umanjenom kapacitetu.