BiH
8

Općina Centar dobila usisivač za čišćenje javnih površina

FENA
Na otvorenom platou ispred komunalnog preduzeća "Rad" danas je održana primopredaja specijalnog vozila za održavanje čistoće na javnim površinama, kojeg će koristiti uposlenici preduzeća "Rad" za čišćenje pješačkih zona i drugih javnih površina na području općine Centar, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.
Općina Centar je iz svog budžeta za nabavku ovog specijalnog vozila izdvojila 40.000 KM.

Primopredaji uređaja su osim direktora preduzeća "Rad" Selima Babića i njegovih saradnika prisustvovali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

"Općina Centar već dugi niz godina finansira nabavku neophodne opreme kako za komunalno preduzeće "Rad" tako i za KJKP "Park". Između ostalog za opremanje Službe za komunalnu čistoću koja djeluje u okviru ovog preduzeća, izdvojili smo 250.000 KM za nabavku vozila univerzalne namjene", kazao je Bećirević.

Po riječima Selima Babića, novi uređaj ima mogućnost da očisti površine koliko i četiri radnika koja rade na održavanju čistoće na našim ulicama.

"Ovo je vrlo kvalitetan uređaj i zahvaljujemo se Općini Centar. S ovakvim sredstvom povećat ćemo efikasnost jer on skuplja sitni otpad koji je prisutan na javnim površinama. Ovo vozilo je ekološko i slična se koriste u svijetu", naglasio je Babić.

Novonabavljeni električni usisivač za čišćenje javnih površina marke "Glutton" je namijenjen za uklanjanje raznih vrsta otpada poput kesa, flaša, opušaka cigareta, papira, limenki te lišća sa ulica, parkova, parking prostora. Jednostavan je za upotrebu, ekonomičan i ekološki prihvatljiv jer ne pravi buku niti zagađuje okolinu. Zapremina posude za smeće iznosi 240 litara, sa jednim punjenjem baterije može raditi do 16 sati, a baterija se puni priključenjem na utičnicu mrežnog napona od 220 volti.