BiH
18

Općina Centar će pomoći projekte Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić danas je posjetio Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH gdje ga je ugostila direktorica Zavoda prim. dr. Jasminka Kurilić zajedno sa svojim saradnicama. Direktorica Kurilić je ovom prilikom Ajnadžića upoznala sa sistemom rada i načinom finansiranja i funkcionisanja Zavoda gdje važe rigorozni kriteriji i visok standard.

"Prije dvije godine je urađena informatizacija, što je umnogome olakšalo rad osoblju Zavoda koji se finansira u tranšama iz federalnog i kantonalnog budžeta, iako je Vlada FBiH 2009. godine usvojila odluku da se Zavod stavi na redovno finansiranje iz federalnog budžeta, što do danas nije zaživjelo", rekla je Kirilić.

Prioritet Zavoda je obnova hladne komore gdje se drže doze sa krvlju, za šta je potrebno oko 200.000 KM.

"Od izgradnje ove zgrade, prije 24 godine, vanjska stolarija nikada nije mijenjanja i prema prvim procjenama za to nam je potrebno izdvojiti oko 100.000 KM. Također nam je potrebna pomoć i za nabavku neophodne medicinske opreme za svakodnevni rad. Također, planiramo pokrenuti proceduru rješavanja pravnog statusa vlasništva nad objektom, što je osnovni preduslov ukoliko želimo aplicirati za finansijska sredstva prema potencijalnim investitorima", objasnila je Kurilić.

Predsjedavajući Ajandžić je kazao kako će Općina Centar finansijski pomoći neki od ovih projekata koje su predstavnici Zavoda iskazali kao prioritetne.

"S obzirom na značaj ove institucije, gdje sam i sam 40 puta do sada darovao krv, za narednu godinu možemo planirati određena sredstva za neki od navedenih projekata, poput zamjene vanjske stolarije koji može biti realizovan u fazama tokom naredne tri godine. Također nudim pomoć Općine Centar u rješavanju statusa i upisa vlasništva nad ovim objektom", naglasio je Ajandžić.

Na kraju sastanka je dogovoreno kako će u narednom periodu uprava Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH uputiti zahtjev u Općinu Centar za sufinansiranje realizacije projekta tokom naredne budžetske godine.