BiH
0

Općina će ukloniti opasne dijelove ruševne kuće na Vratniku

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba o ruševnoj kući na Vratniku, uposlenici Odsjeka za inspekcijske poslove Općine Stari Grad sutradan su izašli na teren.

Prema riječima Suada Handanagića, pomoćnika načelnika za investicije, komunalne i inspekcijske poslove, objekat će biti urušen s obzirom na to da su se njegovi vlasnici oglušili na ranije naloge da uklone objekat.

"Taj objekat nama nije nepoznanica. U više navrata izlazili smo na teren, a problem je u tome što je to objekat u privatnom vlasništvu i ima 12 suvlasnika. Kada je riječ o privatnim objektima, općinske nadležnosti su ograničene i možemo intervenisati samo u hitnim slučajevima", pojašnjava Handanagić.

S obzirom na to da se situacija pogoršala zbog snježnih padavina, dodaje kako će nakon provedene precedure objekat biti urušen, tj. biti će uklonjeni dijelovi koji predstavljaju opasnost za prolaznike i okolne objekte.

Handanagić ističe kako u Starom Gradu ima još ovakvih objekata čiji se vlasnici ponašaju neodgovorno, očekujući da Općina uradi ono što je njihova zakonska obaveza.

"Mi ćemo još jednom pokušati doći do svih vlasnika ovog objekta. Ukoliko ne uspijemo u tome, uradit ćemo urušavanje, a troškove će morati snositi vlasnici", kazao je Handanagić.

"Kada jednog dana budu htjeli graditi, bit će im potrebna dozvola, a neće je moći dobiti dok ne isplate dug nastao izvođenjem pomenutih radova", dodaje Handanagić.

Podsjećamo, Klixu se prošle sedmice obratila 64-godišnja Mirsada Ajdinović koja je invalid i pored čije se kuće nalazi spomenuti objekat. Ona je izrazila bojazan za svoju i sigurnost prolaznika.