Potvrđeno
16

Opći izbori u BiH bit će raspisani 8. maja

Piše: Er. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH najvjerovatnije će 8. maja raspisati parlamentarne izbore koji će biti održani u oktobru ove godine, potvrđeno je za Klix.ba.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH kazali su nam kako još uvijek nije poznat datum sjednice na kojoj će biti donesena odluka o održavanju Općih izbora 2018. godine.

"Najvjerovatnije će to biti 8.maja. Onog trenutka kada bude poznat datum i dnevni red sjednice biće objavljeno na našoj web stranici", rekli su nam iz CIK-a.

Prema važećem Izbornom zakonu BiH CIK je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Iz Centralne izborne komisije već su ranije najavili kako će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opće izbore.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-adanas će održati sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack, a prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.