Ahmić otkrio detalje
671

Opća bolnica u Sarajevu postaje urgentni centar za borbu protiv koronavirusa

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Rusmirom Mesihovićem, zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo da zbog pandemije koronavirusa preraspodijele dio svog kadra u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", potvrđeno je za Klix.ba.

Ideja nadležnih je da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" postane urgentni centar za borbu protiv koronavirusa, kako bi se rasteretile druge zdravstvene institucije, uz ostele i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Tako će u sklopu ove prekompozicije jedan dio osoblja iz KCUS-a biti prebačen u Opću bolnicu, ali više informacija u vezi s ovim bit će u narednim danima kada se potpiše sporazum.

Vršilac dužnosti direktora JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić otkrio je za Klix.ba određene detalje kazavši kako je svim zdravstvenim ustanovama upućen zahtjev, ali kako u ime Doma zdravlja KS može reći da je šest ljekara internista i osam medicinskih sestara iz te ustanove spremno da pređe u Opću bolnicu.

"Upućivanje internista iz Doma zdravlja u Opću bolnicu imalo bi reperkusije na način organiziranja specijalističke službe u Domu zdravlja, tako da bismo se mi morali prilagoditi, što znači da ćemo negdje gdje smo imali dvije smjene imati jednu smjenu", rekao je Ahmić.

Napominje kako je odredio kadar koji će eventualno biti preraspodijeljen na određeno vrijeme u Opću bolnicu, gdje će se preuzeti veći dio borbe protiv koronavirusa.

"Insistirao sam da se preraspodijele mlađi kadrovi. Obavio sam razgovor sa ljekarima internistima i medicinskim sestrama i njih je, razumljivo, zanimao način organizacije, način plaćanja, radno vrijeme, smjene... Tako je i sa drugim zdravstvenim ustanovama", istakao je on.

Navodi kako je odluka donesena ukoliko dođe do pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije.

"Nije ništa izvjesno, ali mi smo se pripremili kao da jeste", zaključio je Ahmić.