BiH
28

Opća biblioteka Maglaj treba pomoć dobrih ljudi

FENA
Opća biblioteka Maglaj
Opća biblioteka Maglaj
Opća biblioteka Maglaj je do prije nekoliko dana bila jedna od najljepših i najopremljenijih biblioteka u BiH, a danas podsjeća na sarajevsku Vijećnicu u ratno doba, samo što knjige nije uništio požar nego poplava.

"Uprkos našim naporima, a bili smo do ponoći te srijede "na poslu", te podizali iznad vode opremu i dragocjene knjige, sve do momenta dok voda nije došla do ulaza i zaprijetila blokadom, stihija je učinila svoje. Voda je dosegla visinu od 140 centimetara i zadržala se gotovo tri dana. Uz vodu, tu su bile ogromne količine mulja i prljavštine razne vrste" kazala je za Agenciju Fena direktorica ove biblioteke Nina Salkić.

Ističe da je sva oprema, odnosno deset računara, laptop, projektor, tri printera, tri kopir aparata, dva telefona i faks, zatim parket na 400 metara kvadratnih, stolarija, sav namještaj i što je najvrednije oko 70 posto knjižnog fonda, u potpunosti uništeno.

"Spasili smo najveći dio zavičajne zbirke i specijalnu zbriku stare i rijetke knjige, ali između 25 i 28 hiljada knjiga je nepovratno uništeno. Naš elektronski katalog više ne postoji", istakla je Salkić.

Od momenta kada su mogli pristupiti ulaznim vratima, dodala je, zaposlenici čiste posljedice kataklizme.

"Molimo svu moguću pomoć da bismo bar djelimično obnovili prostor, opremu i fond. Opća biblioteka je srce ovog malog grada, stjecište svih kulturnih zbivanja, ali to je ujedno i edukacioni i informacioni centar. Učinite, zajedno s nama, da Maglaj ponovo ima na što biti ponosan", poručila je direktorica.

Dosad je organizovano nekoliko akcija prikupljanja pomoći za ovu biblioteku. Salkić je kazala da Udruženje likovnih umjetnika BiH provodi akciju prikupljanja dječijih knjiga u sarajevskoj Galeriji Boris Smoje, a Društvo pisaca BiH je već isporučio dio sakupljene pomoći.

Salkić je naglasila da zaposlenici Biblioteke neće posustati, ali da trebaju pomoć dobrih ljudi. Prostorije biblioteke su očišćene i zidovi se polako suše.

"Zahvaljujući maloj, ali vrijednoj donaciji uposlenika Biblioteke iz Breze, dobili smo jedan dio podnih pločica i osposobili jednu malu prostoriju za rad. Najpotrebnije su nam podne obloge, tehnička oprema te knjižni fond koji za nas ima neprocjenjivu vrijednost", podvlači Salkić.

Kazala je također da su maturanti iz sela Mrkotić kod Tešnja mnogo pomogli čišćenju biblioteke te da su uradili veliki dio posla.

"Također su s nama čistili i predstavnici Crvenog križa Sarajevo Centar, nastavnici osnovnih škola 'Mula Mustafa Bašeskija' i 'Hamdija Kreševljaković' iz Sarajeva i predstavnici Fondacije 'Mozaik'", naglasila je Salkić.