Za zaštitu djece
51

Opasna igra "Plavi kit": Ministarstvo za obrazovanje KS savjetuje roditeljske sastanke i predavanja

Piše: Dž. Č.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo je svim osnovnim i srednjim školama upozorenje da zaštite učenike od igre "Blue whale" ili "Plavi kit" koja može predstavljati opasnost za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje.

Naime, uposlenici jedne sarajevske škole primijetili su kako učenik trećeg razreda igra igru "Plavi kit", nakon čega su u saradnji s roditeljima i policijom poduzeli adekvatne mjere kako bi zaštitili učenika.

"Videoigra 'Plavi kit', u kojoj se djeca pozivaju na samoubistvo, stigla je u zemlje regiona, a nažalost i na područje našeg kantona. S tim u vezi, molimo vas da odmah poduzmete korake kako biste prevenirali pojavu ove vrlo opasne igre. Sugerišemo vam da organizujete roditeljske sastanke i upoznate roditelje o pojavi igre, posljedicama, kao i o koracima u slučaju da roditelji i nastavnici primijete da dijete igra pomenutu igru. Također, molimo vas da odmah organizujete predavanja za učenike na odjeljenskim zajednicama, kako bi ih upoznali o ovom problemu", upozorili su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u saopćenju koje potpisuje ministar Elvir Kazazović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS jučer je zvanično saopćilo kako je igrica "Plavi kit", koja je započeta u Rusiji, dospjela i u BiH.

"Sadržaj igrice je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu, da izvrši samoubistvo. Širi se putem poziva upućenih osobama najčešće pretpubertetske i pubertetske dobi", obrazložili su iz MUP-a KS.

Iz MUP-a KS su naglasili kako će u saradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilaštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama.