BiH
61

Online kalkulator: Izračunajte bodove za upis u srednju školu

Klix.ba
Na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade postavljen je online kalkulator za računanje bodova za upis u srednje škole.

U uputstvu za korištenje je navedeno da ovaj kalkulator služi za računanje ostvarenog broja bodova po osnovu rezultata tokom školovanja u skladu s objavljenim Konkursom za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2013./2014. godini.

U prvoj grupi polja se unosi opći uspjeh kandidata postignut u VI, VII, VIII i IX razredu osnovne škole, sveden na dvije decimale. Kao decimalni separator se koristi decimalna tačka umjesto zareza, dakle unosi se 4.56 a ne 4,56. Za opći uspjeh se prihvataju samo brojevi s maksimalno dvije decimale u opsegu od 2 do 5.

Ukoliko unesete broj veći od 5 ili manji od 2 online kalkulator će vam izbaciti poruku o grešci i postaviti vrijednost polja na 2.00. Potrebno je da tu vrijednost popravite ako ne odgovara stvarnoj. Ako je ocjena koja se unosi cio broj, onda ne morate unositi decimalni dio (npr. 4).

Kroz polja se krećete tabom ili mišem a kada unesete vrijednosti u sva polja neke grupe online kalkulator računa i prikazuje međurezultat za tu grupu. Tako, kada unesete opće uspjehe za sva četiri razreda u polju ispod će biti prikazan broj bodova na osnovu općeg uspjeha. Druga grupa se odnosi na uspjeh iz predmeta značajnih za odgovarajuću školu (član 9. Konkursa).

Dakle, potrebno je, u zavisnosti od izabrane škole, upisati ocjene iz odgovarajućih predmeta u VIII i IX razredu osnovne škole. Unose se samo ocjene od 2 do 5 (kao cijeli brojevi bez decimalne tačke). Ukoliko unesete broj veći od 5 ili manji od 2 online kalkulator će Vam izbaciti poruku o grešci i postaviti vrijednost polja na 2. Potrebno je da tu vrijednost popravite ako ne odgovara stvarnoj.

U zadnoj grupi polja se unose bodovi ostvareni na ispitima eksterne mature (0-10). Unosi se broj bodova za tri obavezna i dva izborna predmeta. Prihavata se samo unos cijelih brojeva od 0-10, bez decimalnog dijela.

Ukoliko unesete broj veći od 10 ili manji od 0 online kalkulator će vam izbaciti poruku o grešci i postaviti vrijednost polja na 0. Potrebno je da tu vrijednost popravite ako ne odgovara stvarnoj.

Po završetka unosa u sve tri grupe polja online kalkulator će u zadnjem polju prikazati ukupan broj bodova po osnovu rezultata tokom školovanja. Ukoliko imate ostvarene bodove na osnovu takmičenja (član 11. Konkursa) onda ih trebate dodati ovom broju.

Dugme "Preračunaj" će ponovo preračunati sva polja i izbaciti poruku s ostvarenim ukupnim brojem bodova. Ako želite da unesete neke druge vrijednosti (npr. za drugog kandidata) klik na dugme "Poništi" će pobrisati vrijednosti u svim poljima i dati vam mogućnost za novi unos.

Online kalkulatoru možete pristupiti na ovom linku.