Sjećanje na djecu Sarajeva
856

Oni bi danas studirali, išli u škole, sjedili u kafićima, družili se...

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prigodnim programom učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola, ali i oni najmlađi iz vrtića, obilježili su danas Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva. Uz prisustvo sugrađana, roditelja ubijene djece i brojnih delegacija, na spomen-obilježju na Trgu djece Sarajeva položeno je cvijeće i odata počast nevinim žrtvama agresije.

I dok su mladi recitovali i pjevali, oni stariji, a posebno roditelji ubijene djece, nisu mogli sakriti suze sjećajući se mališana koji bi danas bili odrasli ljudi, uživali u životu družeći se sa svojim vršnjacima.

Kako je za Klix.ba kazao Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., već četvrtu godinu tradicionalno obilježavaju ovaj dan, kako bi izgubljene nevine mlade živote spasili od zaborava.

"Ovdje smo, prije svega, da se ne zaboravi i da uputimo jednu poruku da se ovo nikada i nigdje ne ponovi. U Sarajevu je tokom agresije ubijeno oko 1.600 djece te, iako svi krivci za taj zločin još uvijek ne odgovaraju za svoja nedjela, mi ne smijemo dopustiti da se ovaj zločin zaboravi", ističe Grabovica.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je kazao kako današnji dan ima posebnu simboliku. Ovo je i Dan pobjede nad fašizmom, koji je i polučio ono što se ovdje desilo.

"Poručio bih mladima da budu čestiti ljudi, antifašisti, da ne budu nacionalisti i šovinisti, jer to je najveće zlo. Mi smo se ovdje u Sarajevu i BiH uvjerili da fašizam nije pobijeđen. Danas sam tužan kada gledam sve ove mališane, a stojim pored spomenika njihovim drugarima, onima koji su danas trebali studirati, sjediti u kafićima, školama, bibliotekama, teatru...", naglasio je Behmen.

Jedna od majki ubijene djece Ajša Pekmez je kazala kako joj je i danas, mnogo godina poslije, izuzetno teško sjećati se užasa koji je preživjela ona, ali i drugi građani Sarajeva.

"Mi roditelji se za ovaj dan moramo posebno pripremiti. Teško nam je i zbog toga što niko za ovo nije odgovarao, a stradalo je toliko nevine djece. Moja kćerka je imala samo deset godina kada je ubijena. Međutim, sretni smo kada vidimo sve ove ljude koji su došli ovdje da obilježe Dan sjećanja na našu djecu", kazala je Pekmez.